Programma 14 november 2012

Programma Historisch Café 14 november 2012

Zie ook de karikatuur ‘Ella Reitsmania Duizendpoot’ van onze karikaturist Gijs Sevenhuijsen.

20.00 – Onder zoölogen – Interview met Ella Reitsma

In Duizend en meer verhalen op sterk water (2012), vertelt kunst- en cultuurhistorica Ella Reitsma (1941) de geschiedenis van het Zoölogisch Museum Amsterdam. Welk museum? Zonder dat dit bij een breed publiek bekend was en is, bevond zich meer dan honderd jaar lang één van de grootste en belangrijkste collecties zoölogisch materiaal ter wereld – op het eind zo’n 13 miljoen items bevattend – in de hoofdstad, gehuisvest in meerdere gebouwen op en rond het terrein van de dierentuin Artis. In dit musueum, ressorterend onder de Universiteit van Amsterdam, werd dit materiaal beheerd en wetenschappelijk gerubriceerd en bestudeerd, echter zeer sporadisch getoond. Dit is de waarschijnlijke reden voor de ondergang van het museum in Amsterdam, in 2011 werden de collecties overgebracht naar Leiden en samengevoegd met die andere grote Nederlanse natuurhistorische collectie, beter bekend als Naturalis.

Wat nooit is gebeurd doet Ella Reitsma in haar boek: zij toont het publiek met haar schitterende foto’s hoogtepunten uit alle collecties, die van ongewervelde en gewervelde dieren, van miniscuul tot kolossaal, van plankton  tot  walvisskeletten. Naast een rariteitenkabinet is het boek ook een portrettengalerij. Aan de hand van archiefmateriaal dat in het museum berustte, brieven, dag- en logboeken, en door interviews laat zij personen die een rol hebben gespeeld in geschiedenis van dit museum verhalen van avontuurlijke expedities, van de poolgebieden tot de hooglanden van Nieuw Guinea en van hun fascinatie voor onbekende, vaak niet aaibare dieren.

Deze avond gaan wij in gesprek met Ella Reitsma over deze personen, hun avonturen en hun verhalen, en het onbekende maar belangrijke instuut waar zij gewerkt hebben.

Interviewer: Gijs Sevenhuijsen

20.45 – pauze
21.00 – Moskou aan de Noordzee – Gesprek met Erik van Ree en Sjoerd Keulen

“Wat er mis is gegaan met GroenLinks is dat na de fusie van de CPN, de PSP, de PPR en de EVP er belangrijke elementen van de organisatiestructuur van de CPN zijn overgenomen. GroenLinks is sinds haar oprichting in 1990 bestuurd volgens het democratisch centralisme. Toen te veel prominente partijleden dat niet meer accepteerden in mei 2012 is het misgegaan.”

In het tweede deel van dit Historisch Café onderzoekt Aafke Beukema toe Water (1986), promovendus geschiedenis aan de UvA en bijna tien jaar lid van GroenLinks, bovenstaande stelling. Samen met Erik van Ree (1953), auteur van het standaardwerk Wereldrevolutie. De Communistische Beweging van Marx tot Kim Jong Il (2005) en Sjoerd Keulen (1982), gespecialiseerd in de geschiedenis van bestuur en leiderschapsstijlen en auteur van De leiderschapscarrousel. Waarom iedere tijd zijn eigen leider vraagt  (2011) stelt ze haar theorie op de proef.

Gespreksleider: Aafke Beukema toe Water

22.00 – Borrel naar believen in P’96

Leave a comment