Programma Historisch Café 19 september 2012
Zie ook de karikatuur ‘Poppentheater Pinokkio’ van onze karikaturist Gijs Sevenhuijsen.
20.00 – Verkiezingen op de kaart – Interview met Ron de Jong
In hoeverre is het Nederlandse parlement een afspiegeling van de samenleving? En was de mate van afspiegeling in het verleden beter of juist slechter? Verkiezingen op de kaart 1848-2010. Tweede Kamerverkiezingen vanuit geografisch perspectief (Uitgeverij Matrijs, 2011), onder redactie van Ron de Jong, Henk van der Kolk en Gerrit Voerman, geeft antwoord op deze vragen. De politiek-historische atlas schetst een samenhangend geografisch beeld van de verkiezingen voor de Tweede Kamer vanaf 1848 tot 2010. In aantrekkelijk vormgegeven kaarten wordt de electorale aanhang van de politieke partijen in de afgelopen anderhalve eeuw gevolgd. Wij praten met redacteur Ron de Jong over de meest opvallende inzichten die deze atlas oplevert.
Ron de Jong (1960) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte daarna enige tijd als freelance historicus. In die periode publiceerde hij verschillende boeken over de Nederlandse verkiezingen. Sinds 2007 is hij als onderzoeker verbonden aan de Kiesraad te Den Haag.
Interviewer: Ivo Nieuwenhuis
20.30 – Column van Thomas Muntz
Ter gelegenheid van deze speciale verkiezingseditie van het HC keert eenmalig de gesproken column terug als programaonderdeel. Thomas Muntz, filosoof en politicoloog, zal een column verzorgen over de politieke theorie en ideeëngeschiedenis van het hedendaags populisme.
Thomas Muntz (1987) is werkzaam als hoofdredacteur van opinieplatform DeFusie.net en werkt op dit moment voor uitgeverij Prometheus/Bert Bakker aan een boek gebaseerd op zijn afstudeerscripties.
20.45 – pauze
21.00 – Populisten in de polder – Gesprek met Paul Lucardie en Robin te Slaa
Populisme is ‘in’, zowel in Nederland als elders in Europa. Maar wat is populisme eigenlijk?. Politici die voor populist worden uitgemaakt, wijzen die classificatie vaak verontwaardigd van de hand. Het begrip wordt door wetenschappers en journalisten te pas en te onpas gebezigd zonder dat zij een definitie of context geven. In hun boek Populisten in de polder (Uitgeverij Boom, 2012) willen Paul Lucardie en Gerrit Voerman dat vermijden. Na een zorgvuldige begripsomschrijving gaan ze na sinds wanneer we in Nederland van populisme kunnen spreken, en welke rol het verschijnsel speelt in het huidige politieke landschap. Daarbij komen niet alleen Pim Fortuyn en Geert Wilders aan bod, maar ook Jan Marijnissen en hun uiteenlopende voorgangers (van Joan Derk baron van der Capellen tot Den Pol tot Boer Koekoek).
Auteur Paul Lucardie zal tijdens dit Historisch Café in debat gaan met Robin te Slaa, van wie binnenkort het boek Is Wilders een fascist? verschijnt. Hoe populistisch is de Nederlandse politiek nu eigenlijk? En is populisme altijd iets slechts?
Paul Lucardie (1946) is politicoloog en sinds 1979 verbonden aan het Documentatiecentrum voor Nederlandse Politieke Partijen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde veelvuldig over ideologieën en politieke partijen. Tot zijn publicaties behoren onder meer Verloren illusie, geslaagde fusie? GroenLinks in historisch en politicologisch perspectief (1999) en Nederland stromenland, een geschiedenis van de politieke stromingen (2002). De laatste jaren doet hij vooral onderzoek naar politiek extremisme en naar nieuwe partijen in Nederland, Duitsland en Canada.
Robin te Slaa (1969) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en specialiseerde zich daarbij in de nieuwste geschiedenis. Hij schreef in de loop van de jaren voor diverse kranten, tijdschriften en boeken bijdragen over rechts- en links-extremisme. Samen met Edwin Klijn publiceerde hij in 2009 De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935, dat werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs. Op 2 oktober 2012 verschijnt bij Uitgeverij Boom zijn boek Is Wilders een fascist?
Gespreksleider: Tim Verlaan