Programma Historisch Café
20.00 – Waar alle wegen ophouden. Sana Valiulina over de tocht van haar vader
‘De laatste keer dat ik hem zag was door de stoffige achterruit van de bus. De bus sputterde, stootte een stinkende gaswolk uit en kwam in beweging, en ik bleef midden op de rijweg staan om naar het vertrouwde, onbewogen gezicht onder de blauwe pet te kijken totdat het door de afstand en de grauwe Baltische lucht werd uitgewist.’
Zo begint het nieuwe boek van schrijver Sana Valiulina. In Waar alle wegen ophouden volgt ze de tocht van haar vader die als jonge soldaat vecht voor het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog. Een tocht die uiteindelijk veertien jaar duurde en hem van Rusland naar Frankrijk bracht en via Engeland weer terug in zijn vaderland. Hij werd door de Duitsers krijgsgevangene gemaakt en verdween daarvoor als landverrader in de goelag. We praten met Valiulina over de zoektocht naar het verleden van haar vader en de geschiedenis van Russische krijgsgevangen.
Sana Valiulina groeide op in Estland, toen nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Op haar vijfentwintigste verhuisde ze naar Nederland en hier ontwikkelde ze zich als schrijver. Valiulina staat bekend om haar romans Kinderen van Brezjnev (2014) en De boekhouder en de overste (2022), die helpen om Rusland en de oorlog in Oekraïne beter te begrijpen. Eerder dit jaar was Valiulina nog Zomergast.
Interviewer: Ella Meng
20.45 – Pauze
21.00 – Column van Tycho
21.05 – ‘Overigens, Carthago…’. Interview met Diederik Burgersdijk
‘Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!’ [‘Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden’]. Of Cato de Oudere deze zin nou wel of niet in de Romeinse Senaat zou hebben geuit: Carthago is vernietigd, maar niet van de kaart weggevaagd.
In hun pas uitgekomen bundel Carthago: ooit verwoest, nooit verdwenen presenteren Diederik Burgersdijk en Dirk Vervenne Carthago als een belangrijk kruispunt van verschillende sociale, culturele en politieke netwerken, als stad tussen de culturen van Afrika, Azië en Europa. Hoe zagen deze uitwisselingen eruit en wat betekende Carthago als stad voor de ontwikkeling van de beschavingen uit de Oudheid? Over deze en nog veel meer vragen gaan we op 12 februari in gesprek!
Diederik Burgersdijk is classicus en doceert aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde op een studie over de Historia Augusta, een collectie van biografieën van laat-Romeinse keizers. Van hem verschenen eerder de eerste Nederlande vertaling van Cornelius Nepos’ Levens onder de titel Macht en Moraal, en begin 2022 de geschiedenis van het Nederlandse gymnasium.
Interviewer: Roos van Bommel