Historisch Café 8 mei 2024

Programma Historisch Café

20.00 – La Chimera en de herinneringscultuur rond de Etruskische beschaving. Interview met Eline Verburg

Wie waren de Etrusken? Hoe zag hun beschaving eruit? En hoe schets je een beeld van hun leven op basis van hun cultuur van de dood? In de komende editie van Historisch Café gaan we over deze en andere vragen in gesprek met Eline Verburg, promovendus aan de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture. We bespreken de Etruskische beschaving, de ontdekkingen van Etruskische necropolissen en de herwaardering van Etruskische cultuur vanaf de negentiende eeuw aan de hand van de film La Chimera.

La Chimera vertelt het verhaal van de Britse archeoloog Arthur die samen met een Italiaanse vriendengroep Etruskische graven opspoort en leegrooft. Deze in 2023 uitgekomen film stelt de liefde voor archeologie en de Etruskische cultuur centraal en was onder andere genomineerd voor een Gouden Palm op het filmfestival in Cannes.

Eline Verburg is afgestudeerd in Archeologie (BA en ReMA) en momenteel promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Voor haar promotie onderzoekt ze waarom de interesse in de Etrusken opkwam in de late 18e- en 19e-eeuw door de vroegste Etruskische museumcollecties in Noordwest-Europa te bestuderen.

Interviewer: Roos van Bommel

20.45 – Pauze
21.00 – Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?

400 jaar geleden zetten de eerste Nederlandse kolonisten voet aan wal in Amerika om de kolonie Nieuw Nederland te stichten. Nieuw Amsterdam zou de hoofdstad gaan heten, tegenwoordig New York. De Nederlandse invasie en decennialange kolonisatie hadden grote gevolgen voor de Lenape, de inheemse bevolking van het gebied in de zeventiende eeuw. De Lenape verloren hun land en werden het slachtoffer van geweld, uitbuiting en meegebrachte ziektes. Tegelijkertijd hebben de Lenape zich altijd verzet en geprobeerd hun cultuur en levenswijze te behouden.

Het Amsterdam Museum maakte samen met het Museum of the City of New York een tentoonstelling over deze gedeelde geschiedenis. Op 16 mei opent de tentoonstelling  ‘Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam?’. Conservator Tom van der Molen is aankomend Historisch Café te gast en licht alvast een tipje van de sluier op.

Tom van der Molen is conservator bij het Amsterdam Museum. Zijn werk bij het museum betreft Amsterdam in de breedste zin. De onderwerpen waar hij zich mee bezighoudt gaan van zeventiende-eeuwse schilderkunst tot Ajax.

Interviewer: Ella Meng

 

22.00 – Borrelen naar believen in P96