Historisch Café 10 april 2024

Programma Historisch Café 10 april 2024

20.00 – Kind van Maria en Mao. Interview met Jos Palm

Als kind kleurde hij plaatjes van Jezus en plakte hij engeltjes in zijn schriftje. Jos Palm werd geboren als jongste van zes in een rooms katholiek gezin in de Achterhoek. Hij groeide op in een huis vol wijwatervaatjes, heiligenbeeldjes en medaillons van pausen. Jaren later zei Palm de kerk vaarwel en vond hij een nieuw geloof bij de toentertijd maoïstische SP, maar ook van dit geloof zou hij uiteindelijk vallen.

Kind van Maria en Mao vertelt het verhaal van een generatie die God aan de kant deed voor Marx, Mao en Ché. Aan de hand van de geschiedenis van het gezin waarin hij opgroeide vertelt Palm over de breuk in de jaren zeventig, toen God verdween uit Nederland.

Jos Palm is historicus en journalist. Hij was bijna 25 jaar de stem van OVT, het historische radioprogramma van de VPRO. Momenteel maakt hij de Historische BoekenCast, een podcast van Historisch Nieuwsblad. Eerder verscheen van hem onder andere Oerend hard, de biografie over Ben Jolink, en Moederkerk, over de ondergang van het Nederlandse katholicisme.

Interviewer: Ella Meng

20.45 – Pauze
21.00 – Mokumse homoseksuelen in het fin-de-siècle. Interview met Tijmen van Voorthuizen

Hoe beschrijf je de ervaringen van homoseksuele mannen in Amsterdam uit een tijd waarvan er weinig tot geen bronmateriaal van die groep bestaat? Tijmen van Voorthuizen ging de uitdaging aan en gebruikte een microhistorische benadering om de nog vrijwel ongeorganiseerde homoseksuele gemeenschap in Amsterdam tussen 1890 en 1940 te beschrijven. Ruimte en de moderniserende stad spelen in zijn onderzoek een grote rol: de straat, de kroeg, het openbaar toilet en de huiskamer waren allemaal plekken die ontmoetingen en ervaringen van homoseksuele mannen beïnvloedden. Door de stad bij deze geschiedenis te betrekken ontsluit van Voorthuizen nieuwe bronnen waardoor het plaatje iets meer ingekleurd wordt.

Toch zijn de ‘stiltes in het archief’ ook een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek. En niet zonder resultaat: zijn scriptie ‘“Niet onze omgeving maakt ons Homo-Sexueel”: ervaring van homoseksualiteit in Amsterdam, 1890-1940’ won de IISG-scriptieprijs en de facultaire uva-scriptieprijs. Tijmen is ook nog eens vaste gast van het historisch café en verruilt deze keer de barkruk voor het podium.

Tijmen van Voorthuizen is historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van homoseksualiteit. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in 2022 studeerde hij af met een scriptie over homoseksualiteit in Amsterdam tussen 1890 en 1940. In zijn onderzoek richt hij zich op de verbindingen tussen (mannelijke) seksualiteit en stedelijke ruimte. Voor zijn scriptie over dit onderwerp ontving hij twee prijzen: de UvA FGw-scriptieprijs en de Volkskrant/IISG scriptieprijs. Momenteel werkt hij aan een voortzetting van zijn scriptieonderzoek en een geschiedenis van de Amsterdamse plaskrul.

Interviewer: Laura Lubbers

22.00 – Borrelen naar believen in P96