Historisch Café 14 februari 2024

Programma Historisch Café 14 februari 2024

20.00 – De ontplofte kip. Interview met Dirk-Jan Verdonk
Het meest iconische symbool van de moderne tijd? Niet de auto, de smartphone of het containerschip, maar: de kipnugget. Over duizenden jaren zullen archeologen de aardlaag van onze tijd herkennen aan de fossiele resten van de vleeskip. Er zijn meer vleeskippen op de wereld dan álle andere wilde vogels bij elkaar, en toch heeft bijna niemand er nog ooit een in het echt gezien. Dat is vreemd, vond Dirk-Jan Verdonk, historicus en dierenbeschermer. En dus dook hij in de geschiedenis van de vleeskip. Die geschiedenis begint pas in 1948 en is dus ongeveer nog maar één mensenleven oud, maar heeft al een enorme invloed gehad op de (geo)politieke, economische, ecologische, medische en sociale geschiedenis. De vleeskip veranderde de wereld.
In zijn boek De Ontplofte Kip neemt Dirk-Jan Verdonk ons mee, van de geboorte van de vleeskip in Amerika, langs vogelgriep, slachthuizen en sojaplantages in de Amazone naar de kipnugget die je op een dronken vrijdagavond naar binnen propt. Een pleidooi voor het onder ogen zien van de paradoxale geschiedenis van ‘het meest veelzijdige stukje vlees’.

Dirk-Jan Verdonk is historicus en dierenbeschermer. Hij is directeur van World Animal Protection en schreef al eerder Het dierloze gerecht (2009), Dierenrechten (2016) en Dierloos (2019).

Interviewer: Laura Lubbers

20.45 – Pauze
21.00 – Column van Thijs
21.05 – Door de ogen van Gerardus Johannes Joha

Hoe was het om Amsterdammer te zijn rond 1846? Wat vind je mooi en waar heb je twijfels over? Welke soorten media, verhalen en kunst vormen je wereldbeeld? En is gasverlichting echt een toevoeging voor de stad?

Dit Historisch Café nemen Nelleke Moser en Willemien van Dijk ons mee in de wereld van Gerardus Johannes Joha, wiens handschrift Uittreksels, verzen en fabelen enz…  een prachtige kijk geeft op de beleving van een negentiende-eeuwse Amsterdammer. Met precieze hand heeft Joha een collectie aan verzen, aquarellen, overwegingen en observaties opgetekend in een zeer persoonlijk boekje. We bespreken met Nelleke Moser en Willemien van Dijk dit unieke handschrift en uit welke bronnen Joha zijn inspiratie putte.

Nelleke Moser is universitair hoofddocent vroegmoderne Nederlandse literatuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de circulatie van manuscripten van teksten, de interactie tussen manuscript en drukwerk, sociaal auteurschap, het lezen binnen een kring en het verzamelen van teksten tussen 1500 en 1850. Bezoek Print not Print voor meer informatie over haar huidige onderzoek: Nederlandse trompe-l’oeil boeken.

Willemien van Dijk is conservator Handschriften & Oude Drukken van de universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam. De deelcollecties Handschriften & Oude Drukken van de VU bevatten circa 70.000 handschriften en gedrukte werken tot 1901. Zwaartepunten zijn onder andere Reformatiedrukken, Engelse drukken, pamfletten en portretten. Bekijk een deel van de collectie op ware grootte in de Beeldbank.

Gespreksleider: Tycho Hofstra

22.00 – Borrelen naar believen in P96