Historisch Café 8 november 2023

Programma Historisch Café 8 november 2023

20.00 – Caesar in de Lage Landen. Interview met Tom Buijtendorp

Er is deze maanden het nodige te doen rondom Julius Caesar in de Nederlanden. En ook in Amsterdam! (nee, hij is er niet geweest). In zijn boek Caesar in de Lage Landen beschrijft Tom Buijtendorp Caesars uitgebreide verblijf in de Nederlanden, en hoe (zeer) de Romeins generaal door de regio is beïnvloed.

Het boek (uit 2018) is inmiddels toe aan een heruitgave, met een heel nieuw kalend gelaat van de grote Caesar op de kaft. Meer over deze reconstructie, en andere ingenieuze vondsten en methodes van Tom Buijtendorp komen vanavond aan bod.

En dan is er ook nog een tentoonstelling over het leven van Caesar in museum H’ART Amsterdam. Ter gelegenheid van deze expositie schreef Tom Buijtendorp ook De Caesarroute. Gids voor Caesar in de Lage Landen, een gids met dagtochten die in het voetspoor van de veldheer treden.

Tom Buijtendorp is onderzoeker, gastconservator en publicist, Hij promoveerde op de Romeinse stad Forum Hadriani.

Interviewer: Thijs van Leeuwen

20.45 – Pauze
21.00 – Column van Tycho
21.05 – Wie danst is vrij: Amsterdamse clubcultuur van de jaren ’80 tot nu. Tweegesprek met Kadia Bijlmakers en Eddy De Clercq

Dreunende bassen, een dansende menigte, zweet dat van het plafond afdruppelt. Tijdens ADE was de stad weer overladen met dansliefhebbers die zich in het Amsterdamse nachtleven stortten. Maar hoe heeft de clubcultuur van Amsterdam zich ontwikkeld tot wat ze nu is? Hoe zagen de eerste clubs eruit? En wat is hun invloed geweest op hedendaagse clubs?

In de tentoonstelling ‘Wie danst is vrij’ verkent het Stadsarchief de belangrijkste aspecten van de Amsterdamse clubcultuur van 1980 tot nu. Herinneringen uit onder meer de RoXY, iT, Mazzo, Club11 en Trouw worden gecombineerd met de verhalen achter hedendaagse clubs en organisaties zoals Paradiso, Spielraum, 3X en Garage Noord. Te gast over de geschiedenis en ontwikkeling van de Amsterdamse clubcultuur zijn Kadia Bijlmakers, junior curator van deze tentoonstelling, en Eddy De Clercq, DJ en mede-oprichter van de legendarische discotheek RoXY.

Kadia Bijlmakers studeerde publieksgeschiedenis en mediastudies. Momenteel is ze junior curator bij het Stadsarchief Amsterdam.

Eddy De Clercq was DJ, producer, muziekpionier en mede-oprichter van club RoXY (creatief leider 1986-1990).

Interviewer: Ella Meng

22.00 – Borrelen naar believen in P96