Historisch Café 11 oktober 2023

Programma Historisch Café 11 oktober 2023

~ Speciale jubileumeditie – Twintig jaar Historisch Café ~

Op de avond vieren we ons twintigjarige bestaan. Dat feest willen we natuurlijk groots met u vieren. Het evenement vindt tegelijkertijd plaats met de Maand van de Geschiedenis omtrent het thema ‘Eureka!’.

20.00 – Interview met Astrid Sy
Onze eerste gast van de avond is Astrid Sy, historica, presentatrice van Andere Tijden en kinderboekenschrijfster. Haar nu al rijke carrière heeft dan ook de nodige wendingen doorgemaakt. Maar de rode draad door dat verhaal is haar voorliefde voor het overbrengen van de geschiedenis aan de jongere doelgroep. In lijn van het thema voor de Maand van de Geschiedenis – Eureka! – bespreken we met Astrid de momenten die voor haar als historica en verhalenvertelster belangrijk zijn geweest. Wat vond zij de grootste openbaringen? Wat heeft haar gemaakt tot de onderzoeker en publiekshistoricus die ze nu is? Daarnaast gaan we dieper in op haar huidige projecten, waaronder het Holocaustmuseum dat begin 2024 voor het publiek zal openen.
Astrid Sy studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte voor Yad Vashem, de Anne Frank Stichting en maakte de documentaire Ongehoord, over jongeren die verhalen over de Holocaust ontdekken. Ze is presentatrice van Andere Tijden en publiceerde het kinderboek De brieven van Mia (2017) en de roman Noem geen namen (2021).
Interviewer: Nathan van Kleij
20.45 – Pauze
21.00 – Column van Tycho
21.05 – Open podium: persoonlijke Eureka!-momenten in de geschiedenis

Omdat geschiedenis het verhaal van ons allemaal is, willen we bij deze feestelijke gelegenheid zo veel mogelijk mensen aan het woord laten. Naast een aantal prominente gasten die al een aantal keren aan onze interviewtafel hebben mogen zitten zoeken we dan ook naar u! Heeft u een mooi verhaal te vertellen over uw favoriete Eureka-moment uit de geschiedenis? Denk aan de volgens u meest bijzondere uitvinding, over het meest treffende historische verhaal dat u ooit heeft gehoord, over dé historische sensatie uit uw leven? Kom dan uw verhaal vertellen bij Historisch Café.

Meldt u aan via historischcafe@gmail.com o.v.m. ‘Eureka!’ en vertel ons waar u graag iets over zou willen vertellen. De verhalen mogen maximaal 5 minuten duren, zodat we zoveel mogelijk mensen aan het woord kunnen laten. Heeft u vragen, mail ons dan gerust!

22.00 – Borrelen naar believen in P96