Historisch Café 13 september 2023

Programma Historisch Café 13 september 2023

20.00 – De streken van Reynaert de Vos. Interview met Frits van Oostrom

Over de vos genaamd Reinaart heeft eigenlijk iedereen wel eens gehoord. Er zijn talloze boeken en kinderboeken die het verhaal opnieuw vertellen of door de vos zijn geïnspireerd. De oorspronkelijke tekst komt uit de dertiende eeuw, genaamd Van den vos Reynaerde, geschreven door een nog steeds volslagen onbekende auteur Willem, die zichzelf in de tekst introduceert als ‘Willem die Madoc maakte’. Maar ook niemand die weet wat die Madoc is.

Het is volgens onze gast Frits van Oostrom misschien wel hét meesterwerk van de hele Nederlandse literatuur en in ieder geval van de middeleeuwen. We duiken met Van Oostrom dat indrukwekkende middeleeuwse verhaal in, een verhaal vol met humor en slimmigheden, ontzettend goed geschreven, maar ook een verhaal vol geweld, moord en nare streken waar de sluwe vos constant mee wegkomt. Waar komt Reinaart vandaan? Waar gaat het over? Waarom spreekt het al meer dan zes eeuwen lang mensen aan? En wat zegt Van den vos Reynaerde ons wellicht over de middeleeuwse samenleving?

Frits van Oostrom is een historisch letterkundige gespecialiseerd in de middeleeuwse literatuur en was tot mei 2023 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek en zijn boeken zijn veelvuldig bekroond met onder andere de Spinozapremie, de AKO-literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn meest recente boek is misschien wel zijn magnum opus: De Reynaert. Leven met een middeleeuws meesterwerk (2023).

Interviewer: Nathan van Kleij

20.45 – Pauze
21.00 – Column van Tycho
21.05 – Onze vriend op de pauwentroon. Interview met Maaike Warnaar

De banden tussen Nederland en Iran zijn vandaag de dag op zijn minst koeltjes te noemen. Jongere Historisch Café-gangers kunnen zich voorstellen dat dit altijd zo geweest is, maar niets is minder waar. In Onze vriend op de pauwentroon. Nederland en de laatste sjah van Iran zet Irandeskundige Maaike Warnaar de bijzonder warme relatie tussen Nederland en het Iran onder sjah Mohammed-Reza Pahlavi in de jaren zestig en zeventig uiteen. Van het Hollandse zakenleven en de politiek tot de doorsnee huisvrouw: Nederland zag in de sjah een bondgenoot, vernieuwer en de sprookjesachtige ‘vrijgezelle’ vorst van Perzië. Hoe is deze band zo ontstaan, hoe kijken zowel Nederland als Iran hierop terug en waarom ging het zo verschrikkelijk mis tijdens de Iraanse revolutie? Maaike Warnaar leidt ons langs deze bijzondere relatie met het Iran van vijftig jaar terug.

Maaike Warnaar is Irandeskundige verbonden aan de Universiteit Leiden. Ze reist regelmatig naar Iran, schreef een boek over President Ahmadinejad (2005-2013) en treedt soms op als expert in de media. Haar boek Onze vriend op de pauwentroon kreeg een lovende recensie in het NRC.

Interviewer: Tycho Hofstra

22.00 – Borrelen naar believen in P96