Programma Historisch Café 14 september 2022
20.00 – Het Ik-tijdperk. Gesprek met John Jansen van Galen en Jouke Turpijn
Met kerst 1979 verscheen Het Ik-Tijdperk van John Jansen van Galen, als special in het tijdschrift Haagse Post. Jansen van Galen beschreef hierin hoe Nederland in de voorgaande jaren ‘een welvarend villadorp’ was geworden, waar de inwoners vooral met zichzelf bezig waren. John Jansen van Galen zelf én historicus Jouke Turpijn blikken hier in hun nieuwe boek Wij en het Ik-tijdperk op terug. Op donderdag 15 september wordt het eerste exemplaar van Wij en het Ik-tijdperk op feestelijke wijze in SPUI25 gepresenteerd.
Maar waar komt dat Ik-Tijdperk nou eigenlijk vandaan? We gaan in dit eerste deel van de avond in gesprek met de beide auteurs van het nieuwe boek. En tijdens deze seizoensopener nemen we goed te tijd om vooral in de geschiedenis te duiken van dat Ik-Tijdperk: hoe kreeg dat vorm kreeg in jaren zeventig en tachtig? En hoe kijken de auteur en de historicus daar nu op terug? Perfecte timing dus voor een Historisch Cafe, voordat de auteurs ongetwijfeld het vuur aan de schenen zal worden gelegd over het ‘Wij-gedeelte’ van hun spiksplinternieuwe boek.
John Jansen van Galen is een van de bekendste Nederlandse journalisten van na de Tweede Wereldoorlog. Hij werkte voor verschillende kranten en tijdschriften en voor radio en tv, en is bovenal legendarisch vanwege het jarenlang presenteren van het programma Met het oog op morgen op Radio 1. Hij heeft boeken geschreven over de voormalige Nederlandse koloniën, Joop den Uyl, wandelen en poëzie.
Jouke Turpijn is universitair docent Nederlandse Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in publieksgeschiedenis en de politieke en culturele geschiedenis van Nederland in de laatste twee eeuwen. Naast Wij en het Ik-tijdperk schreef hij Onbehagen in de Polder (met Peter van Dam en Bram Mellink), 80s Dilemma. Nederland in de jaren tachtig en het proefschrift Mannen van Gezag. De uitvinding van de Tweede Kamer.
Interviewer: Thijs van Leeuwen
20.45 – Pauze
21.00 – Column van Tycho
21.05 – Geschiedenis en toekomst van een eliteschool. Interview met Diederik Burgersdijk
In het tweede deel vertelt Diederik Burgersdijk over de geschiedenis van het Gymnasium in Nederland. Is het waar dat gymnasiasten nog steeds kunnen zingen in het Grieks en Latijn en weten zij exact wanneer Caesar is vermoord? Voelen zij zich nog altijd verbonden door deze exclusieve kennis? Of is het Gymnasium anno nu een ontoegankelijke eliteschool geworden die vooral weerstand oproept. Burgersdijk neemt ons aan de hand van verhalen mee vanaf 1625, het jaar waarin de Latijnse school wordt opgericht tot aan nu.
Diederik Burgersdijk is classicus en doceert aan de Universiteit Utrecht en het Cartesius Lyceum in Amsterdam. Hij promoveerde op een studie over de Historia Augusta, een collectie van biografieën van laat-Romeinse keizers. Momenteel werkt hij aan de tekst en commentaar van Nazarius, een redenaar uit de tijd van Constantijn de Grote.
Interviewer: Inger Schaap