Historisch Café 9 maart 2022

Programma Historisch Café 9 maart 2022

20.00 – Openluchtmusea: nostalgisch tijdverdrijf of serieuze aangelegenheid?

Openluchtmusea roepen nogal eens de associatie op van een oubollige plek waar iedereen alleen aan de hand van opa en oma naartoe gaat. Maar is dat wel terecht? Hoewel het idee van een openluchtmuseum in Scandinavië begonnen is met een romantische blik op het verleden – met name van het platteland – hebben deze musea zich in de laatste decennia ontwikkeld tot plek waar de nationale identiteit bevraagd wordt en van meerstemmigheid voorzien wordt.

Dit geldt zeker voor het Openluchtmuseum in Arnhem, samen met het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de grootste twee van hun soort in Nederland. Conservator Tim Smeets van dit Arnhemse museum schuift aan om over de ontstaansgeschiedenis van dit fenomeen aan het einde van de 19e eeuw te praten. Hoe hing dit samen met de ontwikkeling van de volkenkunde? Wie zaten er achter de oprichting van het Nederlandse Openluchtmuseum? En hoe heeft het museum zichzelf opnieuw uitgevonden na de Tweede Wereldoorlog, toen de volkenkunde definitief van haar onschuld was ontdaan?

Tim Smeets is conservator Wonen van het Nederlands Openluchtmuseum. Na een studie geschiedenis en kunstgeschiedenis, is hij begonnen als geschiedenisdocent en uiteindelijk in de museumwereld beland.

Interviewer: Joppe Schaaper

20.45 – Pauze

21.00 – Column van Thijs

21.05 – Een opvanghuis voor uitgetreden priesters – In gesprek met Loes Hegger over Villa De Wartburg

Vanuit de hele wereld wisten weggelopen en verbannen seminaristen en pastoors vanaf 1962 de weg naar Villa De Wartburg te vinden. Daar, in villadorp Velp, vonden zij rust en onderdak in het opvanghuis van ex-priester Herman Hegger en zijn vrouw Willy. Hun dochter Loes Hegger groeide te midden van deze gevallen priesters op en schreef met Villa De Wartburg de geschiedenis van het asielzoekerscentrum avant la lettre. We gaan met haar in gesprek over dit bijzondere opvanghuis.

Loes Hegger groeide op in een gezin van zeven kinderen in het villadorp Velp. Nadat haar vader Herman uit het klooster was getreden, besloot hij samen met zijn vrouw Willy afvallige priesters op te vangen. Hun huis – De Wartburg, vernoemd naar het kasteel van Maarten Luther – werd een asielzoekerscentrum avant la lettre.

Interviewer: Koen de Groot

22.00 – Borrelen naar believen in P96