Historisch Café 12 december 2018

Programma Historisch café 12 november 2018

20.00 uur – Gezocht: Historicus

Het lijkt een netelige zaak onder historici: de toepasbaarheid van de studie op de arbeidsmarkt. Is alleen geschiedenis studeren wel genoeg? Over welke vaardigheden beschikt de historicus eigenlijk? Hoe kan theoretische kennis in de praktijk worden toegepast? En hoe wordt wetenschappelijke kennis overgebracht op een breder publiek? De waarde van de opleiding geschiedenis op de arbeidsmarkt is niet voor iedereen duidelijk, zelfs niet altijd voor degenen die het studeren of hebben gestudeerd.

Kayleigh Goudsmit gaat in haar recent verschenen boek Gezocht: Historicus op zoek naar de capaciteiten en mogelijkheden van geschiedkundigen. Ze interviewde verscheidene historici werkzaam in het onderwijs, de culturele sector, de media, het bedrijfsleven, de overheid, de politiek en de wetenschap. Vanavond gaan we met Goudsmit in gesprek over de toegevoegde waarde van historici -en de worsteling daarmee-.

Kayleigh Goudsmit (1990) behaalde haar BA Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en haar MA Boekwetenschap en Handschriftenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte bij het Huygens ING en KNHG. Momenteel is Goudsmit freelancer onder de naam Voltooid vertelde tijd en communicatiemedewerker bij het NIOD. In 2017 werd ze verkozen tot Jonge Historicus van het Jaar.

Interviewer: Ella Meng

20.45 uur – Pauze
21.00 uur – Column Gijs
21.05 uur – Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje – Interview met Femke Deen

De Engelse koning Hendrik VIII had zes vrouwen, maar Willem van Oranje kon er ook wat van, getuige zijn vier echtgenotes. In haar onlangs verschenen boek Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje werpt Femke Deen nieuw licht op de tweede vrouw van Willem. Eerdere historici hebben haar afgeschilderd als een overspelige, koppige vrouw met een verdorven karakter. Willem van Oranje had geen andere keuze dan van haar te scheiden. Maar klopt dit beeld wel? Deen onderzocht talloze nog niet eerder bestudeerde brieven en documenten, en komt tot andere conclusies. Anna was een eigenzinnige vrouw, maar ook een zelfstandig en trots persoon die weigerde zich te laten gebruiken als pion in de godsdienstige en politieke strijd die Europa in de zestiende eeuw verscheurde. Vanavond spreken we met Femke Deen over de beweegruimte die vrouwen hadden in de zestiende-eeuwse wereld, over de tragische neergang van een rijke prinses, en over hoe Deens bevindingen ons beeld veranderen van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands.

Femke Deen (1975) is historicus en schrijver, gespecialiseerd in de geschiedenis van de zestiende eeuw. Ze promoveerde in 2012 bij de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Amsterdam ‘Moorddam’ (1566-1578). Publiek debat en propaganda in Amsterdam tijdens de Nederlandse Opstand. Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje is haar tweede boek.

Interviewer: Eleá de la Porte

22.00 uur – Borrel naar believen in P’96