Programma extra Historisch Café 30 mei 2011 (Spui 25)
20.00 uur De Grote Sprong Voorwaarts: Mao’s massamoord
Het Historisch Café organiseert in samenwerking met uitgeverij UnieboekSpectrum een Extra Historisch Café vanwege het verschijnen van Mao’s massamoord. De geschiedenis van China’s grootste drama, 1958-1962 van Frank Dikötter. Deze Nederlandse vertaling van Mao’s Great Famine. The History of China’s Most Devastating Catastrophe, 1958-1962 verscheen deze maand. NB. Voertaal: Engels.
Mao’s Grote Sprong Voorwaarts kostte tussen 1958 en 1962 zo’n 45 miljoen Chinezen het leven, becijfert Frank Dikötter in Mao’s massamoord. Dit aantal is misschien niet nieuw, maar wel het gedegen onderzoek waarop Dikötter dit baseert. Hij kreeg toegang tot tal van (recentelijk geopende) Chinese archieven, zowel op lokaal als op provinciaal en landelijk niveau. Mao’s massamoord is een aangrijpend verslag van een van de donkerste perioden uit China’s geschiedenis, die in het Westen vreemd genoeg altijd een stuk minder aandacht heeft getrokken dan de misdaden van bijvoorbeeld Stalin of Hitler – maar aan de omvang van de catastrofe heeft dat niet gelegen. Hoe kon een ramp van deze omvang plaatsvinden?
Na een interview met Dikötter over de hoofdlijnen van Mao’s massamoord gaan we in een gesprek met hem en Stefan Landsberger de diepte in.
Frank Dikötter (1961) werd in Nederland geboren, groeide op in Zwitserland en studeerde Russisch en geschiedenis in Genève. Momenteel is hij hoogleraar Humanistiek aan de Universiteit van Hong Kong en hoogleraar Moderne Chinese geschiedenis aan de Universiteit van Londen. Vóór Mao’s massamoord publiceerde hij al acht andere boeken over China, waaronder The Age of Openness: China before Mao (2008). Meer informatie op frankdikötter.com.
Stefan Landsberger (1955) is verbonden aan het Leiden Institute for Area Studies (LIAS) van de Universiteit Leiden, met als specialisatie het moderne China. Zijn grote collectie Chinese propagandaposters is te bezichtigen op chineseposters.net.