Historisch Café 13 december 2017

Programma Historisch Café 13 december 2017

20.00 uur – Internationale strijders en de Spaanse burgeroorlog, 1936-1939

BurgeroorlogSamuel Kruizinga, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar de rekrutering en de mobilisatie van deze Internationale Brigades, met een focus op de Nederlandse deelnemers. Wat dreef mensen als Piet Laros, Jef Last en Fanny Schoonheyt naar het Spaanse strijdtoneel? Speciale aandacht krijgt ook de reactie van het thuisfront. Hoe schatten politie, justitie en de verschillende veiligheidsdiensten het gevaar in van deze strijders, en wat voor maatregelen nam men? Bekend en berucht is het ontnemen van het staatsburgerschap aan de Republikeinse strijders. Zijn er paralellen met de motieven van, en reacties op de huidige Syriëgangers?

Samuel Kruizinga (1980) is universitair docent moderne geschiedenis en programmacoördinator voor de Master militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in Leiden, Parijs en Oxford. Zijn onderzoek richt zich op de mondiale impact van twintigste-eeuwse conflicten en dan voornamelijk de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse burgeroorlog.

Interviewer: Gijs Sevenhuijsen

20.45 uur – Pauze
21.00 uur – Column van Thijs (in plaats van Gijs)
21.05 uur – Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme. Interview met Ewoud Kieft

Als afschrikwekkend symbool staat Mein Kampf, het meest beruchte verboden boek van Nederland en vele andere landen, nog altijd Hitler selfieovereind. Maar wat staat er eigenlijk in het boek dat ooit miljoenen op de been bracht? En waarin zit hem het gevaar dat van het boek uitgaat, in een wereld die in niets lijkt op die van een mislukte kunstschilder en putschist anno 1924? Is Mein Kampf vooral van belang als historische bron, of heeft het directe relevantie voor de politieke actualiteit?

In Het verboden boek gaat Ewoud Kieft de confrontatie aan met deze ogenschijnlijk simpele vragen. Dit doet hij door het boek zorgvuldig te lezen en te analyseren, waarbij hij het persoonlijke met het academische perspectief vermengt. Historisch Café gaat in gesprek met de auteur, over verboden boeken en de verbazende overlevingskracht van politiek extremisme.

Ewoud Kieft (1977) is schrijver, historicus en muzikant. Hij publiceerde boeken over het oorlogsenthousiasme van 1914-1918. Het verboden boek stond dit najaar op de shortlist van de Libris geschiedenisprijs.

Interviewer: Daniel Knegt

22.00 uur – Borrel naar believen in P’96