Programma 8 juni 2011

Programma Historisch Café 8 juni 2011

20.00 – De Slag om Amsterdam PART VII – UvA vs. VU: Ronde 1 – Historische quiz

Het Historisch Café sluit het seizoen wederom af met een zinderende geschiedenisquiz. Geschiedenisstudenten van de twee Amsterdamse universiteiten strijden om de eer in de ‘Slag om Amsterdam’, ook wel bekend als de ‘Moeder van Alle Historische Quizzen’.

Eerdere edities van de ‘Slag om Amsterdam’ won de VU viermaal (in 2004, 2005, 2007 en 2010) en de UvA tweemaal (in 2006 en 2008). De geschiedenis heeft geleerd dat het team met de grootste fanclub de grootste kans maakt op de zege: niet alleen vanwege het grote belang van aanmoedigingen, maar zeker ook vanwege het inzetten van ‘jokers’ in de vorm van aanwezige fans. Komt dus allemaal om je eigen universiteitsteam aan te moedigen!

Beide universiteiten hebben de crème de la crème uit hun gelederen geselecteerd.

Het UvA-team:

Dennis Schröder (1989) studeert geschiedenis, ‘natuurlijk aan de UvA’. Hij interesseert zich vooral voor militaire geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog, maar houdt zich ook graag bezig met de oude Grieken en Romeinen.

Eva Supèr (1990) verruilde haar au pairschap in Noorwegen in 2010 voor een studie geschiedenis. Ze combineert haar interesse voor de klassieke oudheid met een voorliefde voor theater en hoopt geschiedenis en theaterwetenschap in de toekomst te kunnen combineren.

Koen Molenaars (1992) is eerstejaars geschiedenisstudent aan de UvA. Zijn historische interesse gaat vooral uit naar de vroegmoderne geschiedenis in Frankrijk en Duitsland, maar ook het oude Egypte laat hij niet graag links liggen.

Het VU-team:

Irene van der Wal is bezig met het afronden van haar bachelor geschiedenis aan de Vrije Universiteit en gaat daarna de master cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam volgen. Haar interessegebieden zijn de Verlichting, het nationalisme en antipapisme in de negentiende eeuw en het Interbellum. Tot voor kort was zij redacteur bij Galapas, het geschiedenismagazine gemaakt door en voor studenten aan de VU, en nu is zij redacteur bij Skript Historisch Tijdschrift.

Maaike van Buuren (1986) begon na een jaartje communicatie- en informatie wetenschappen en een jaartje Frans in 2008 met haar studie geschiedenis aan de VU. Ze is gespecialiseerd in contemporaine geschiedenis en transatlantische studies en hoopt zich na deze zomer BA te kunnen noemen. Ook is ze actief (geweest) in de medezeggenschap en haar studievereniging Merlijn.

Simon Fritschij (1992) is tweedejaars geschiedenisstudent aan de VU. Hij volgt vakken op het terrein van global history en contemporaine geschiedenis, en is ook erg geïnteresseerd in Afrikaanse geschiedenis. Daarnaast heeft hij naar eigen zeggen nog een zwakke plek voor de Oudheid.

Quizmasters: Paula van Rooij en Bram Mellink

Winnaar werd het VU-team. De eindstand na beide ronden bedroeg 28-23 in het voordeel van de VU. De UvA veroverde een eervolle tweede plaats.

Zie ook de karikatuur ‘De slag om de Blauwbrug’

Leave a comment