– Programma 12 oktober 2016

Programma Historisch Café 12 oktober 2016

20.00 – ETelkens nieuwe oudheiden telkens nieuwe Oudheid? Interview met David Rijser

Waarom blijven we toch elke keer in die Klassieken hangen? Waar ligt de aantrekkingskracht? En zijn die verwijzingen niet een beetje uitgekauwd? Naar aanleiding van zijn nieuwe boek, Een telkens nieuwe oudheid. Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde (2016), praten we met David Rijser over het eeuwenlang refereren naar de oudheid, van Plato en de Romeinse keizers tot Dante, Shakespeare en, toch wel verrassend, filmmaker Roman Polanski en de beroemde tv-serie The Sopranos. Hoe we naar de oudheid keken en kijken is elke keer anders, en zegt zo ook veel over onze eigen tijd en identiteit. Deze avond werpen we onze eigen blik op de Oudheid en vragen ook wij ons af: wat is daar nou zo fascinerend aan?

David Rijser (1956) is universitair docent Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde daarnaast Raphael’s Poetics: Art and Poetry in High Renaissance Rome (2012). Hij schrijft onder meer voor NRC-Handelsblad en De Groene Amsterdammer.

Interviewer: Nathan van Kleij

20.45 uur – Pauze
21.00 uur – Column en karikatuur van Gijs
excessen21.05 uur – Nederlandse wandaden in de Oost. Interview met Anne-Lot Hoek

Anne-Lot Hoek is journalist en historicus, of historicus en journalist. Na haar studie geschiedenis in Amsterdam werkte ze aan het African Studies Centre in Leiden aan een project over de geschiedenis van ontwikkelingssamenwerking. Hierna raakte ze geïnteresseerd in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Eerst voor Vrij Nederland en tegenwoordig voor NRC schrijft ze over haar eigen onderzoek en dat van andere over Nederlandse oorlogsmisdaden tijdens deze oorlog. Ze combineert de rollen van historicus, journalist en opiniemaker. Zo werkt ze momenteel aan het NIAS in Amsterdam aan een boek over het dekolonisatieproces op Bali en heeft ze in verschillende artikelen uitvoerig aandacht besteed aan de conclusies van het boek van de historicus Remy Limpach over Nederlandse wandaden tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Daarnaast pleit ze, in de krant en op radio en tv, voor officiële erkenning van deze misdaden door de Nederlandse overheid.

Interviewer: Thomas Smits

22.00 – Borrel naar believen in P’96