Programma Historisch Café 14 september 2016
20.00 uur – Johan Huizinga en zijn Weg tot de historie. Een interview met Anton van der Lem.
Het eerste onderdeel van het nieuwe seizoen van Historisch Café draait om de bekendste vaderlandse historicus: Johan Huizinga. Aanleiding is de hernieuwde uitgave van zijn bespiegelingen op zijn eigen verleden: Mijn weg tot de historie. In combinatie met dertien gebeden van de hand van de doopsgezinde Huizinga is dit bezorgd door historicus Anton van der Lem.
Huizingakenner Van der Lem komt vertellen over dit werk, waarin Huizinga onder andere de wordingsgeschiedenis van twee van zijn belangrijkste publicaties uit de doeken doet, te weten Herfsttij der Middeleeuwen en Erasmus. Belangrijker nog zijn zijn herinneringen over zijn ontwikkeling als historicus en, in minder mate, als mens. Voer voor historici dus, maar zeker ook voor de geïnteresseerde leek.
Anton van der Lem (1954) is historicus en is als conservator oude drukken verbonden aan de Universitaire Bibliotheek van Leiden. Hij heeft veel geschreven over Johan Huizinga en eerder ook over de Tachtigjarige Oorlog.
Interviewer: Inger Schaap
20.45 uur – Pauze
21.00 uur – Column en karikatuur van Gijs
21.05 uur – Queering history – een gesprek over LHBT en geschiedenis
Afgelopen zomer was Amsterdam twee weken lang Capital of Gay Europe. Tijdens de canal parade werd de stad zoals ieder jaar versierd met alle kleuren van de regenboog. Nederland laat zich graag voorstaan op de vergevorderde emancipatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT) in de samenleving. Zo was het dit jaar vijftien jaar geleden dat in Amsterdam door Job Cohen de eerste homohuwelijken ter wereld werden voltrokken. Gelijke rechten voor LHBT zijn één van de prioriteiten waar het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zich extra voor inzet in het mensenrechtenbeleid.
Vanavond praten we in het tweede deel van Historisch Café over de emancipatie van de geschiedschrijving op het gebied van seksuele diversiteit. Op welke manier wordt door historici en musea omgegaan met diversiteit in het verleden? Past dit bij het geëmancipeerde zelfbeeld van Nederland? Hoe zichtbaar is de geschiedenis van mensen die afwijken van de in hun tijd en cultuur heersende gendernormen? Welke historische rolmodellen zijn er voor de LHBT-gemeenschap en hoe belangrijk zijn deze? Deze vragen en meer zullen aan bod komen in een gesprek met historica Judith Schuyf en een nader bekend te maken tweede gast.
Judith Schuyf is historica en archeologe. Haar onderzoeksinteresse ligt onder andere op het gebied van homoseksualiteit en geschiedenis. Zij schreef twee biografieën over homoseksualiteit in de Tweede Wereldoorlog. Zij maakte onlangs voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei de webtentoonstelling ‘Vervolgd Verlangen’ over dit onderwerp. Naast haar werk als onderzoeker werkte ze bij het Kenniscentrum Lesbisch- en Homo-emancipatiebeleid, van waaruit zij gemeentes ondersteunde bij het opzetten van LHBT-beleid.
Interviewer: Lotte Akkerman