Programma 28 maart 2015 (Extra Historisch Café)

Programma Extra Historisch Café 28 maart 2015

Michael Pye over de geschiedenis van de Noordzee

Op zaterdag 28 maart ontvangt Historisch Café in boekhandel Scheltema (KonPye Aan de rand van de wereldingsplein 20, Amsterdam) de Britse historicus Michael Pye, die vertelt over zijn nieuwe boek Aan de Rand van de Wereld: Hoe de Noordzee Ons Vormde. Gastredacteur Robert Flierman gaat met Pye in gesprek over verschillende aspecten van zijn boek. Aanvang: 15:00 uur.

Het Middellandse Zeegebied is de bakermat van de westerse beschaving. Dit in tegenstelling tot de kustgebieden van Noord-Europa, die tot ver in de middeleeuwen in culture armoede verkeerden en pas rond de veertiende eeuw tot ontwikkeling zijn gekomen. Het is dit nog altijd courante beeld dat de historicus Michael Pye aan de kaak stelt in zijn nieuwe boek The Edge of the World, een geschiedenis van het Noordzeegebied in de periode 700-1700. Pye schrijft nadrukkelijk geen politieke geschiedenis: jaartallen, veldslagen en vorstenhuizen zijn van ondergeschikt belang in zijn boek. De nadrukt ligt op brede maatschappelijke, economische en intellectuele ontwikkelingen: de handel in boeken, de ontwikkeling van een monetair systeem, de ontginning van land, de groeiende economische rol van vrouwen, veranderend denken over seksualiteit. Het waren de ‘grijze wateren’ van de Noordzee, aldus Pye, die deze ontwikkelingen faciliteerden, en daarmee geen perifere maar centrale rol speelden in de geschiedenis van de westerse wereld.

Michael Pye (1946) is schrijver, historicus en journalist. Van zijn hand verschenen onder andere Maximum City (1991), een biografie van de stad New York, en de romans The Drowning Room (1995), Taking Lives (1999) en The Pieces from Berlin (2003).

Interviewer: Robert Flierman

Engels gesproken. Borrel na afloop. In samenwerking met Boekhandel Scheltema.

Leave a comment