Programma 26 februari 2015 (extra Historisch Café)

Programma Extra Historisch Café 26 februari 2015

Philip Dröge over de uitbarsting van de Tambora (1815)

Op donderdag 26 februari ontvangt Historisch Café in boekhSchaduw van Tamboraandel Scheltema (Koningsplein 20, Amsterdam) de Nederlandse journalist Philip Dröge, auteur van De schaduw van Tambora, over de wereldwijde gevolgen van een verwoestende vulkaanuitbarsting in 1815. Aanvang: 19.30 uur.

Volgens de ‘Volcanic Explosivity Index’ kan de kracht van de uitbarsting van de Tambora-vulkaan op 15 april 1815 het beste als ‘mega kolossaal’ omschreven worden. Andere uitbarstingen, zoals de Eyjafjallajökull (2010), de Vesuvius (79) en de Krakatau (1883) vallen erbij in het niet. In De schaduw van Tambora beschrijft Philip Dröge hoe de uitbarsting van de vulkaan aan het begin van de negentiende eeuw de levens van mensen over de hele wereld beïnvloedde. Via ooggetuigenverslagen en wetenschappelijke beschrijvingen volgt hij de ‘schaduw’ van misschien wel de grootste natuurramp van de moderne tijd over meerdere continenten.

Philip Dröge is journalist en oprichter van faqt.nl, een online populair-wetenschappelijk persbureau. Hij schreef verschillende boeken, onder andere over Prins Bernard en de invloed van wetenschap op het dagelijkse leven.

Interviewer: Thomas Smits

In samenwerking met Spectrum en Boekhandel Scheltema. Borrel na afloop.

Leave a comment