Programma Extra Historisch Café 6 november 2014
Hanco Jürgens over hoe de val van de Berlijnse Muur de Nederlandse geschiedenis veranderde
Op donderdag 6 november ontvangt Historisch Café in boekhandel Scheltema (Koningsplein 20, Amsterdam) de Nederlandse historicus Hanco Jürgens. die in zijn nieuwe boek Na de val beschrijft wat voor ingrijpende invloed de revolutionaire gebeurtenissen van 1989 hebben gehad op de Nederlandse politiek en maatschappij. Aanvang: 19.00 uur.
Toen op donderdagavond 9 november 1989 de DDR-grenswachten aan de Bornholmer Straße onder druk van de toegestroomde mensenmassa de slagbomen openden – en zo half per ongeluk de Berlijnse Muur ten val brachten – was Nederland een radicaal ander land dan het vandaag de dag is. Het derde kabinet-Lubbers stond op het punt om te worden beëdigd, het Nederlands elftal was regerend Europees kampioen en de belangrijkste maatschappelijke discussies gingen over kruisraketten, vreemdelingenhaat en zure regen. Hoewel het belang van de val van de Muur ook in Nederland direct duidelijk was, voorzagen slechts enkelen de directe politieke gevolgen van deze vreugdevolle gebeurtenis: het einde van de communistische heerschappij in Centraal- en Oost-Europa, een verenigd Duitsland en een snel uitbreidend en aaneengroeiend Europa.
Er zijn veel boeken gewijd aan de politieke en maatschappelijke veranderingen in het Nederland van de laatste vijfentwintig jaar, maar zelden besteden ze genoeg aandacht aan de internationale factoren die aan deze veranderingen ten grondslag liggen. In zijn boek Na de val: Nederland na 1989, dat vanavond wordt gepresenteerd, laat Hanco Jürgens zien hoezeer Nederland is veranderd door de revolutionaire gebeurtenissen in 1989. Als geen ander biedt hij inzicht in de wisselwerkingen tussen buitenlandse ontwikkelingen en de binnenlandse politieke cultuur. Zo laat hij zien hoezeer het veranderende Duitslandbeeld een indicator was voor veranderingen in de Nederlandse samenleving. Jürgens verklaart de maatschappelijke onrust in Nederland uit het moeizame aanpassingsproces van ons land aan de nieuwe internationale verhoudingen na de val van de Muur. De door hem beschreven decepties en successen van de Nederlandse politiek werpen bovendien een nieuw licht op de schokgolven die ons land in de jaren 2001-2002 bereikten.
Hanco Jürgens (1966) is wetenschappelijk medewerker aan het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis in Utrecht en aan het Leibniz-Institut für Europäische Geschichte in Mainz en promoveerde januari jongstleden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar de Verlichting door de ogen van zendelingen in achttiende-eeuws India.
Interviewer: Daniel Knegt
Na afloop is er een borrel en volop gelegenheid tot signeren. In samenwerking met Boekhandel Scheltema en Uitgeverij Vantilt.