Programma 13 oktober 2014 (extra Historisch Café)

Programma Extra Historisch Café 13 oktober 2014

Simon Winder over het Habsburgse rijk

Winder DanubiaOp maandag 13 oktober ontvangt Historisch Café in boekhandel Scheltema (Koningsplein 20, Amsterdam) de Britse historicus Simon Winder, die vertelt over zijn nieuwe boek Danubia over het Habsburgse Rijk. Aanvang: 19:00 uur.

Na zijn succesvolle boek Germania, over Duitsland, neemt Simon Winder zijn lezers in Danubia mee naar het Habsburgse rijk. Deze familie van excentriekelingen – nota bene behept met een uitzonderlijke grote kaak als gevolg van de vele interne huwelijken – heerste vanaf de dertiende tot en met het begin van twintigste eeuw over grote delen van het stroomgebied van de Donau. Met Winder als gids reist de lezer niet alleen door de geschiedenis maar ook langs de hedendaagse overblijfselen van het Habsburgse rijk: het kasteel van Český Krumlov met een slotgracht vol beren; een museum in Wenen met een eenhoorn-hoorn op sterk water en een door cavia’s bewoond miniatuurdorp in de dierentuin van Budapest. Winder richt zich op de geschiedenis van Midden- en Oost-Europa tot en met de negentiende eeuw, maar ook fanatiek nationalisme en etnisch geweld hangt als een donkere, twintigste-eeuwse wolk constant boven de Donau.

Interviewer: Thomas Smits

Na het interview signeert Simon Winder en is er genoeg aandacht voor de café-kant van Historisch Café. In samenwerking met Boekhandel Scheltema en Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum b.v.

Leave a comment