Programma 26 juni 2014

Programma Extra Historisch Café 26 juni 2014

zjivagoOp 26 juni presenteren de auteurs van De zaak Zjivago (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2014) hun boek in boekhandel Scheltema, aanvang: 20.00 uur. Moderator namens het Historisch Café is Inger Schaap.

Met muziek van Hans Visser en Irena Filippova (www.hansvisserproductions.nl). Het duo brengt tweetalige songs ter gehore, die gebaseerd zijn op de spannende lovestory in het rumoerige Rusland.

De zaak Zjivago

De publicatie van de wereldberoemde roman Dokter Zjivago, verboden in de Sovjet-Unie en in 1957 in het Westen verschenen, leidde tot een van de grote culturele stormen tijdens de Koude Oorlog.

In de publicatiegeschiedenis van deze roman hebben inlichtingendiensten een belangrijke rol gespeeld. Dat geldt ook voor de Nederlandse BVD, die in opdracht van de CIA de eerste Russische editie bij de Nederlandse uitgeverij Mouton liet drukken. De distributie van deze uitgave vond plaats vanuit het paviljoen van de Heilige Stoel op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Zo is Pasternaks roman via Russische bezoekers de Sovjet-Unie in gesmokkeld.

De zaak Zjivago is een spannend geschreven boek over een belangrijke periode uit de recente geschiedenis en over een roman die de wereld op z’n kop zette. Het is ook een onweerstaanbaar portret van de auteur Boris Pasternak, die in 1958 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg toegekend maar gedwongen werd deze te weigeren.

Groot wereldnieuws in het voorjaar van 2014 was het bewijs van de auteurs dat de CIA met de roman wilde bijdragen aan de ondermijning van de Sovjet-Unie.

De auteurs

Peter Finn werkte voor The Washington Post in Moskou, Warschau en Berlijn. Thans houdt hij zich als correspondent voor die krant bezig met nationale veiligheid. Zijn journalistieke werk is vele malen bekroond. Finn schreef een aantal stukken over de publicatiegeschiedenis van Dokter Zjivago.

Petra Couvée is slaviste, schrijft over Russische literatuur en vertaalde werk van onder meer  Boris Pasternak en Marina Tsvetaeva in het Nederlands. Zij doceert Nederlands aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Couvée schreef een aantal artikelen over de rol van de BVD in de Dokter Zjivago-zaak.

Leave a comment