Programma 13 oktober 2011

Programma extra Historisch Café 13 oktober 2011 (Spui 25)

Dit Extra Historisch Café vindt plaats in SPUI25. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht.

Het Historisch Café organiseert in samenwerking met het academisch-cultureel centrum SPUI25 (Spui 25-27, Amsterdam) en uitgeverij Nieuw Amsterdam een Extra Historisch Café vanwege het verschijnen van Onder Taliban en krijgsheren. Nederland en de oorlog in Afghanistan van Emiel de Bont (uitgeverij Nieuw Amsterdam).

20.00 – Afghanistan volgens Buitenlandse Zaken – Gesprek met Emiel de Bont en Joeri Boom

Onder Taliban en krijgsherenDrie weken na 9/11 viel een handjevol Amerikaanse troepen Afghanistan binnen, een ver en onherbergzaam land, door president Obama omschreven als ‘de gevaarlijkste plek op aarde’. Wat begon als een strafexpeditie tegen Al-Qaida en de Taliban is tien jaar later uitgelopen op een van de meest complexe militaire campagnes in de moderne geschiedenis met meer dan honderdduizend militairen. Maar wie is eigenlijk de vijand in deze oorlog en waarom lijkt hij zo ongrijpbaar?

In In Onder Taliban en krijgsheren. Nederland en de oorlog in Afghanistan vertelt Emiel de Bont het niet eerder vertelde verhaal van een omstreden missie, gezien door de ogen van de politieke adviseurs die door Buitenlandse Zaken vanaf 2004 aan de Nederlandse militaire eenheden werden toegevoegd. Hun taak: het ontrafelen van de complexe en schimmige dynamiek van de tribale, politieke en internationale verhoudingen die Afghanistan tot zo’n enorm gevaarlijk land maken voor de westerse mogendheden. Dit insiderrelaas, vanuit de Afghaanse frontlinies, werpt een heel ander en verrassend licht op een veelbesproken en vaak onbegrepen missie.

Een gesprek met Emiel de Bont en oorlogsjournalist Joeri Boom, van wie vorig jaar het veelgeprezen boek Als een nacht met duizend sterren. Oorlogsjournalistiek in Uruzgan verscheen.

Emiel de Bont (1968) studeerde geschiedenis in Londen en Leiden. Na het diplomatenklasje werkte hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken en op een aantal Nederlandse ambassades. In 2006 was hij politiek adviseur van de Nederlandse militaire eenheid in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan. Momenteel is hij hoofd van de strategische beleidseenheid van Buitenlandse Zaken.

Joeri Boom (1971) is redacteur van De Groene Amsterdammer en bereist conflictgebieden. Sinds 1998 versloeg hij de strijd in Kosovo, Macedonië, Irak, Darfur, Libanon en Afghanistan.

Gespreksleiding: Joop Hopster

Zie ook de karikatuur ‘Eimert the Errorist’

Leave a comment