– Programma 6 november 2013 (Extra Historisch Café)

Programma Extra Historisch Café 6 november 2013

NB: Dit Historisch Café vindt plaats in De Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek, Singel 425. Aanmelding is verplicht via onderstaaande link.

17.00 uur – Een blik op Rusland vanuit het Kremlin. Gesprek met schrijfster Catherine Merridale en Ruslandspecialist Marc Jansen

Het Kremlin, indrukwekkend en bedreigend, is het politieke en symbolische hart van Rusland en domineert al eeuwen het stadsbeeld van Moskou. In Het Kremlin: Een Politieke en Culturele Geschiedenis toont Catherine Merridale de turbulente historie van deze citadel. We leren het Kremlin kennen als een orthodox-religieuze locatie, een schuilplaats van tirannen, een weelderig paleis, het hol van de bolsjewieken en het onderkomen van beruchte en beroemde leiders, van tsaar Ivan de Verschrikkelijke tot Vladimir Poetin. Alle historische, culturele, politieke en bouwkundige aspecten van het Kremlin komen aan bod, maar de citadel geldt ook als startpunt voor een blik op de bredere geschiedenis van Rusland. Tijdens deze bijeenkomst zal Catherine Merridale in gesprek gaan met Ruslandspecialist Marc Jansen over onder andere de vroegste geschiedenis van het Kremlin, het moderne Rusland en hun onderzoekservaringen in de Russische archieven.

Catherine Merridale is hoogleraar moderne geschiedenis aan Queen Mary, University of London. Zij is onder andere bekend van haar bekroonde boeken Ivan’s War: The Red Army, 1939-1945 en Night of Stone: Death and Memory in Russia. Naast haar werkzaamheden aan de universiteit werkte ze ook bij radioprogramma’s van de BBC en bij de televisieserie In Europa.

Marc Jansen is Ruslandspecialist en promoveerde in 1979 aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1973 doceert hij bij verschillende opleidingen aan dezelfde universiteit. Hij heeft in Rusland gewoond en publiceerde meerdere boeken en artikelen over de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Samen met J.W. Bezemer schreef hij het standaardwerk Een geschiedenis van Rusland: van Rurik tot Poetin dat momenteel zijn achtste herdruk beleeft.

Gespreksleider: Eleá de la Porte

Aanmelding via Spui 25: http://www.spui25.nl/programma/item/06.11.13-l-boekpresentatie-het-kremlin.html?page=2&pageSize=20

Leave a comment