Programma Historisch Café 14 oktober 2020

Vanwege de huidige Coronasituatie gaat het Historisch Café op 14 oktober niet door! De redactie zoekt op dit moment naar een alternatief. Zodra hier meer informatie over beschikbaar is, laten we dit uiteraard weten. 

19.30 uur –  Revolutionaire erfenissen: gelijkheid en slavernij – Interview met René Koekkoek

In hun haast publiceerden de Franse revolutionairen in augustus 1789 een incomplete lijst van ‘De Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger’. Het was een zwaarbevochten compromis en niemand achtte de lijst definitief. In korte tijd verwierf het echter een monumentale status. René Koekkoek laat zien hoe in de laat achttiende-eeuwse revoluties in de Atlantische wereld de idealen over gelijkheid en burgerschap de voornaamste inzet van de discussies vormde. In Revolutionaire tijden. Politiek en idealen rond 1800 kijkt hij voorbij de welbekende Franse Revolutie. We reizen van Amerika, naar Frankrijk, Saint-Domingue (nu Haïti) en de Nederlandse Republiek om te zien hoe achttiende-eeuwse revolutionairen hun ideeën over burgerschap steeds opnieuw formuleerden. Wat zijn de grenzen van gelijk burgerschap? Wie mag meepraten en wie niet? Vanavond spreken we met René over de verbanden tussen de Atlantische revoluties, het grote belang van de slavenopstand in Haïti en de erfenissen van dit revolutionaire verleden voor ons heden.

René Koekkoek is historicus, gespecialiseerd in de politieke en ideeëngeschiedenis van de vroegmoderne tijd. Het onlangs verschenen boek Revolutionaire tijden is de publieksuitgave van zijn dissertatie waarop hij in 2016 promoveerde. Momenteel werkt hij als universitair docent aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar historisch rechtsherstel in de periode 1650-1830.

Interviewer: Eleá de la Porte

20.15 uur – Pauze
20.30 uur – Column
20.35 uur – Anton de Kom – interview met Rosemarijn Hoefte

Anton de Kom schreef in 1934 Wij slaven van Suriname, een literaire aanklacht tegen de onderdrukking en uitbuiting van het Nederlandse koloniale bewind in Suriname. De Kom was de eerste die de Surinaamse geschiedenis beschreef vanuit een antikoloniaal perspectief, en dus ook aandacht besteedde aan de manier waarop verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen tegen het bewind in opstand kwamen. Zijn werk is, zeker in de Surinaamse gemeenschap, een klassieker. Het laatste jaar maakte de Kom ook in Nederland zijn herintrede: Wij slaven van Suriname werd opnieuw uitgegeven door Atlas Contact en de Kom werd opgenomen in de Canon van Nederland. Samen met  Rosemarijn Hoefte, hoogleraar geschiedenis van Suriname aan de UvA praten we over de inhoud van het boek, het leven van de Kom en welke rol zijn gedachtegoed later speelde in de emancipatiestrijd van Surinamers in Nederland.

Rosemarijn Hoefte is hoogleraar Geschiedenis van Suriname sinds 1873 in vergelijkend perspectief, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij ook als senior onderzoeker aan het KITLV verbonden.

Interviewer: Laura Lubbers