Actueel

Het is weer tijd voor Historisch Café!

Woensdag 10 februari 2016

Inloop vanaf 19:45, aanvang stipt 20:00.

Woensdagavond 10 februari spreekt Ralf Futselaar over gevangenissen in oorlogstijd. Nederlandse gevangenissen waren een cruciale schakel in het repressieve systeem van de Duitse bezetter. Futselaar geeft in de bespreking van zijn boek antwoord op vragen als hoe het gevangenispersoneel omging met de nieuwe (politieke) gevangenen en in welke mate de gevangenissen zich conformeerden aan de wensen en eisen van de bezetter.

Na de pauze komt Haya van Someren-Downer aan bod. Haar biograaf Alies Pegtel vertelt over het roerige leven van deze eerste vrouwelijke partijvoorzitter (VVD) van Nederland. Van Someren was een bijzonder geëmancipeerde politica, die onterecht in de vergetelheid is geraakt. Pegtel zal uitweiden over Van Somerens veelzijdige geschiedenis: van televisiepersoonlijkheid tot feministe tot dochter van omstreden ouders. De uitgebreide aandacht voor dit laatste aspect bracht de VVD ertoe afstand te nemen van deze biografie.

Naar het programma

Over het Historisch CaféIMAG3032

Tijdens het Historisch Café, dat maandelijks plaatsvindt in Café P’96 in Amsterdam, praten we met historici over een scala van onderwerpen uit de geschiedenis. Van de Oudheid tot het heden, van Nederland tot India, over de democratisering op de Balkan dan wel het opgraven van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het programma bestaat uit een interview en een debat – en elke maand een karikatuur. Het publiek kan niet alleen deelnemen aan het interview en het debat, maar mag ook onderwerpen inbrengen. De redactie van het Historisch Café gaat graag de uitdaging aan.

U bent iedere tweede woensdag van de maand van harte welkom in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam. De toegang is gratis. Informatie over de locatie van Café P’96 vindt u hier. Het programma begint om 20:00 uur en eindigt om 22:00 uur.

Screen Shot 2015-10-10 at 10.43.26Als u op de hoogte wilt blijven van het programma van het Historisch Café, dan kunt u zich inschrijven voor de elektronische nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@historischcafe.nl. Ook kunt u ons vinden op Facebook. Heeft u een Historisch Café gemist, of wilt u een beeld krijgen van de vele Historisch Café’s die inmiddels hebben plaatsgehad, dan vindt u in het archief informatie over eerdere programma´s.