Actueel

Het is weer tijd voor Historisch Café!

Op woensdag 11 oktober is er weer een spannend Historisch Café. Ditmaal duiken wij minimaal 500 jaar de geschiedenis in en hebben wij een Duits thema.

Voor de pauze spreekt Robert Flierman aan de hand van zijn recent verschenen boek Saxon Identities, AD 150-900, over etniciteit en identiteitspolitiek in de late Oudheid en vroege Middeleeuwen. Hoe schrijf je als historicus de geschiedenis van een volk dat nauwelijks over zichzelf heeft geschreven? Waarom zijn ze zo vaak een populair onderwerp van politiek gedreven beeldvorming geweest? En wat waren de Saksen zelf eigenlijk precies?

Na de column van Gijs komt Luther aan bod – 500 jaar geleden spijkerde hij immers zijn 95 stellingen aan de deur van de Wittenbergse Slotkerk. De kracht van zijn ideeën is bekend, maar hoe bracht Luther deze ideeën precies aan de man? Hoe groeide hij uit van onbekende monnik tot icoon van de Reformatie? Vanavond spreken we met Rianneke van der Houwen, junior-conservator bij het Catharijneconvent, over hoe Luther kon uitgroeien tot icoon van de Reformatie.

naar het programma

Over het Historisch CaféIMAG3032

Tijdens het Historisch Café, dat maandelijks plaatsvindt in Café P’96 in Amsterdam, praten we met historici over een scala van onderwerpen uit de geschiedenis. Van de Oudheid tot het heden, van Nederland tot India, over de democratisering op de Balkan dan wel het opgraven van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het programma bestaat uit een interview en een debat – en elke maand een karikatuur. Het publiek kan niet alleen deelnemen aan het interview en het debat, maar mag ook onderwerpen inbrengen. De redactie van het Historisch Café gaat graag de uitdaging aan.

U bent iedere tweede woensdag van de maand van harte welkom in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam. De toegang is gratis. Informatie over de locatie van Café P’96 vindt u hier. Het programma begint om 20:00 uur en eindigt om 22:00 uur.

Screen Shot 2015-10-10 at 10.43.26Als u op de hoogte wilt blijven van het programma van het Historisch Café, dan kunt u zich inschrijven voor de elektronische nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar historischcafe@gmail.com. Ook kunt u ons vinden op Facebook. Heeft u een Historisch Café gemist, of wilt u een beeld krijgen van de vele Historisch Café’s die inmiddels hebben plaatsgehad, dan vindt u in het archief informatie over eerdere programma´s.