Actueel

Het is weer tijd voor Historisch Café!

11 november 2015 

Inloop vanaf 19:45, aanvang stipt 20:00.

Op 11 november geen lampionnen en snoep, maar een avond over Nederlands-Indië. Fenneke-Sysling-de-onmeetbare-mens

We spreken met Fenneke Sysling over botten en schedels die veelal te vinden zijn in Nederlandse musea. In haar boek De onmeetbare mens. Schedels, ras en wetenschap in Nederlands Indië onderzoekt Sysling deze vergeten erfenis van het koloniale verleden. Ze bestudeert de fysisch antropologen die thuis en in voormalig Nederlands-Indië hun metingen verrichtten op de inheemse bevolking. Interview door redacteur Eleá de la Porte.

Na de pauze en de column van Gijs leidt redacteur Lotte Akkerman een discussie tussen Gert Oostindie en René Kok over de koloniale oorlog die Nederland van 1945 tot 1949 uitvocht in Indonesiëde. Ze spreken over de dekolonisatieoorlog, geschiedschrijving, herinnering en media. Welke verantwoordelijkheid dragen politionele actieshistorici omtrent zo’n moreel en maatschappelijk beladen thema? Op welke manier is het conflict ten tijde van de oorlog en daarna beschreven in de media? Hoe verhoudt de geschiedschrijving over de oorlog zich ten opzichte van het publieke debat? Hoe kunnen bronnen zoals egodocumenten en fotografie een (nieuw) licht werpen op dit verleden?

22:00 Borrel naar believen

Lees hier het programma 

Over het Historisch CaféIMAG3032

Tijdens het Historisch Café, dat maandelijks plaatsvindt in Café P’96 in Amsterdam, praten we met historici over een scala van onderwerpen uit de geschiedenis. Van de Oudheid tot het heden, van Nederland tot India, over de democratisering op de Balkan dan wel het opgraven van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het programma bestaat uit een interview en een debat – en elke maand een karikatuur. Het publiek kan niet alleen deelnemen aan het interview en het debat, maar mag ook onderwerpen inbrengen. De redactie van het Historisch Café gaat graag de uitdaging aan.

U bent iedere tweede woensdag van de maand van harte welkom in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam. De toegang is gratis. Informatie over de locatie van Café P’96 vindt u hier. Het programma begint om 20:00 uur en eindigt om 22:00 uur.

Screen Shot 2015-10-10 at 10.43.26Als u op de hoogte wilt blijven van het programma van het Historisch Café, dan kunt u zich inschrijven voor de elektronische nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nieuwsbrief@historischcafe.nl. Ook kunt u ons vinden op Facebook. Heeft u een Historisch Café gemist, of wilt u een beeld krijgen van de vele Historisch Café’s die inmiddels hebben plaatsgehad, dan vindt u in het archief informatie over eerdere programma´s.