Actueel

Het is weer tijd voor Historisch Café!

Op woensdag 13 december is er weer een spannend Historisch Café. Na het thema ‘Revolutie’ van vorige maand, staat dit keer het fascisme centraal: de strijd tegen het Spaanse fascisme en het fascisme van Hitler in Mein Kampf.

Voor de pauze spreekt Samuel Kruizinga over de Spaanse Burgeroorlog. Hij doet onderzoek naar de rekrutering en de mobilisatie van Internationale Brigades, met een focus op de Nederlandse deelnemers. Wat dreef mensen als Piet Laros, Jef Last en Fanny Schoonheyt naar het Spaanse strijdtoneel? En wat zijn de parallellen met de huidige Syriëgangers?

Na de column van Thijs, gaan we in gesprek met Ewoud Kieft over Mein Kampf. Als afschrikwekkend symbool staat Mein Kampf, het meest beruchte verboden boek van Nederland en vele andere landen, nog altijd overeind. Maar wat staat er eigenlijk in het boek dat ooit miljoenen op de been bracht? Is Mein Kampf vooral van belang als historische bron, of heeft het directe relevantie voor de politieke actualiteit?

naar het programma

Over het Historisch CaféIMAG3032

Tijdens het Historisch Café, dat maandelijks plaatsvindt in Café P’96 in Amsterdam, praten we met historici over een scala van onderwerpen uit de geschiedenis. Van de Oudheid tot het heden, van Nederland tot India, over de democratisering op de Balkan dan wel het opgraven van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het programma bestaat uit een interview en een debat – en elke maand een karikatuur. Het publiek kan niet alleen deelnemen aan het interview en het debat, maar mag ook onderwerpen inbrengen. De redactie van het Historisch Café gaat graag de uitdaging aan.

U bent iedere tweede woensdag van de maand van harte welkom in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam. De toegang is gratis. Informatie over de locatie van Café P’96 vindt u hier. Het programma begint om 20:00 uur en eindigt om 22:00 uur.

Screen Shot 2015-10-10 at 10.43.26Als u op de hoogte wilt blijven van het programma van het Historisch Café, dan kunt u zich inschrijven voor de elektronische nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar historischcafe@gmail.com. Ook kunt u ons vinden op Facebook. Heeft u een Historisch Café gemist, of wilt u een beeld krijgen van de vele Historisch Café’s die inmiddels hebben plaatsgehad, dan vindt u in het archief informatie over eerdere programma´s.