Actueel

Het is weer tijd voor Historisch Café!

Op woensdag 12 april om 20.00 is er weer een Historisch Café.

In het eerste onderdeel is Renée Römkens te gast. Zij werd op 3 maart 2017 benoemd tot bijzonder hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de UvA. In het Historisch Café praten we met haar over de noodzaak om geweld tegen vrouwen te benaderen als een mensenrechtenschending en een probleem van discriminatie. Dit betekent een keerpunt in de benadering tot dusver dat geweld tegen vrouwen een maatschappelijk probleem is.

Na Gijs’ column spreken we met historicus Ewoud Sanders. Hij verzamelde 80 verhalen over jodenbekering en analyseerde deze voor zijn onlangs gepubliceerde proefschrift ‘Levi’s eerste kerstfeest’. Wat vertelt de traditie van jeugdverhalen over jodenbekering ons over de verhoudingen tussen christenen en joden in Nederland? Wat waren de reacties van de joodse bevolking op dergelijke publicaties? Bracht de Tweede Wereldoorlog inhoudelijke veranderingen teweeg? Welke plaats neemt de publicatiegeschiedenis in binnen discussies over antisemitisme in Nederland?

Wij hopen u op 12 april weer te zien in Café P96!

naar het programma

 

Over het Historisch CaféIMAG3032

Tijdens het Historisch Café, dat maandelijks plaatsvindt in Café P’96 in Amsterdam, praten we met historici over een scala van onderwerpen uit de geschiedenis. Van de Oudheid tot het heden, van Nederland tot India, over de democratisering op de Balkan dan wel het opgraven van bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Het programma bestaat uit een interview en een debat – en elke maand een karikatuur. Het publiek kan niet alleen deelnemen aan het interview en het debat, maar mag ook onderwerpen inbrengen. De redactie van het Historisch Café gaat graag de uitdaging aan.

U bent iedere tweede woensdag van de maand van harte welkom in Café P96 aan de Prinsengracht 96 te Amsterdam. De toegang is gratis. Informatie over de locatie van Café P’96 vindt u hier. Het programma begint om 20:00 uur en eindigt om 22:00 uur.

Screen Shot 2015-10-10 at 10.43.26Als u op de hoogte wilt blijven van het programma van het Historisch Café, dan kunt u zich inschrijven voor de elektronische nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar historischcafe@gmail.com. Ook kunt u ons vinden op Facebook. Heeft u een Historisch Café gemist, of wilt u een beeld krijgen van de vele Historisch Café’s die inmiddels hebben plaatsgehad, dan vindt u in het archief informatie over eerdere programma´s.