Archief - HC 13 oktober 2011

Afghanistan volgens Buitenlandse Zaken – met Emiel de Bont en Joeri Boom

Dit Extra Historisch Café vindt plaats in SPUI25. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht.

SPUI25Het Historisch Café organiseert in samenwerking met het academisch-cultureel centrum SPUI25 (Spui 25-27, Amsterdam) en uitgeverij Nieuw Amsterdam een Extra Historisch Café vanwege het verschijnen van Onder Taliban en krijgsheren. Nederland en de oorlog in Afghanistan van Emiel de Bont (uitgeverij Nieuw Amsterdam).

20.00 – Afghanistan volgens Buitenlandse Zaken – Gesprek met Emiel de Bont en Joeri Boom

Onder Taliban en krijgsherenDrie weken na 9/11 viel een handjevol Amerikaanse troepen Afghanistan binnen, een ver en onherbergzaam land, door president Obama omschreven als 'de gevaarlijkste plek op aarde'. Wat begon als een strafexpeditie tegen Al-Qaida en de Taliban is tien jaar later uitgelopen op een van de meest complexe militaire campagnes in de moderne geschiedenis met meer dan honderdduizend militairen. Maar wie is eigenlijk de vijand in deze oorlog en waarom lijkt hij zo ongrijpbaar?

In Als een nacht met duizend sterrenIn Onder Taliban en krijgsheren. Nederland en de oorlog in Afghanistan vertelt Emiel de Bont het niet eerder vertelde verhaal van een omstreden missie, gezien door de ogen van de politieke adviseurs die door Buitenlandse Zaken vanaf 2004 aan de Nederlandse militaire eenheden werden toegevoegd. Hun taak: het ontrafelen van de complexe en schimmige dynamiek van de tribale, politieke en internationale verhoudingen die Afghanistan tot zo'n enorm gevaarlijk land maken voor de westerse mogendheden. Dit insiderrelaas, vanuit de Afghaanse frontlinies, werpt een heel ander en verrassend licht op een veelbesproken en vaak onbegrepen missie.

Een gesprek met Emiel de Bont en oorlogsjournalist Joeri Boom, van wie vorig jaar het veelgeprezen boek Als een nacht met duizend sterren. Oorlogsjournalistiek in Uruzgan verscheen.

Emiel de Bont (1968) studeerde geschiedenis in Londen en Leiden. Na het diplomatenklasje werkte hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken en op een aantal Nederlandse ambassades. In 2006 was hij politiek adviseur van de Nederlandse militaire eenheid in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan. Momenteel is hij hoofd van de strategische beleidseenheid van Buitenlandse Zaken.

Joeri Boom (1971) is redacteur van De Groene Amsterdammer en bereist conflictgebieden. Sinds 1998 versloeg hij de strijd in Kosovo, Macedonië, Irak, Darfur, Libanon en Afghanistan.

Gespreksleiding: Joop Hopster

21.00 uur – Einde

SPUI25

SPUI25 is een academisch-cultureel centrum dat een brug vormt tussen de Universiteit van Amsterdam en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. Partners van SPUI25 zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit der Geesteswetenschappen en bureau Communicatie), Athenaeum Boekhandel, Amsterdam University Press, de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Geesteswetenschappen en uitgeverij De Bezige Bij. Mediapartner is NRC Handelsblad. Hoofdbegunstiger is De Nederlandsche Bank.

Toegang is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden: klik hier. U ontvangt geen bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

Met dank aan

Dit Historisch Café wordt mede mogelijk gemaakt door Historisch Nieuwsblad.

Athenaeum Boekhandel biedt u de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.

Historisch NieuwsbladHistorisch Nieuwsblad, ontdek het zelf.

Maak nu geheel vrijblijvend kennis. Neem of geef een proefabonnement op Historisch Nieuwsblad.

Naar de archiefindex Naar boven

Karikatuur

Historisch Café 13-10-2011 - Karikatuur door Gijs Sevenhuijsen

Naar de archiefindex Naar boven