Archief - HC 22 juni 2011

De Rode Belofte. Hoe de Sovjetdroom werkelijkheid leek te worden – met Francis Spufford en Erik van Ree

Dit Extra Historisch Café vindt plaats in SPUI25. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht. NB. Voertaal: Engels.

SPUI25Het Historisch Café organiseert in samenwerking met het academisch-cultureel centrum SPUI25 (Spui 25-27, Amsterdam) en uitgeverij Nieuw Amsterdam een Extra Historisch Café vanwege het verschijnen van De Rode Belofte. Hoe de Sovjetdroom werkelijkheid leek te worden van Francis Spufford. Deze Nederlandse vertaling van Red Plenty. Industry! Progress! Abundance! Inside the Fifies' Soviet Dream verscheen deze maand bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

20.00 – De Rode Belofte. Het idee, het boek en de auteur – met Francis Spufford

De Rode BelofteHet klinkt misschien vreemd, maar de grauwe, onderdrukkende Sovjet-Unie was gegrondvest op een sprookje. Dat stoelde op een vorm van twintigste-eeuwse magie: de planeconomie. Die zou leiden tot een golf van goede dingen waar de kapitalistische landen niet aan konden tippen. En heel even, aan het einde van de onstuimige jaren vijftig, leek het erop dat die magie werkelijkheid zou worden. In De Rode Belofte. Hoe de Sovjetdroom werkelijkheid leek te worden, een intrigerende mix van historische werkelijkheid en fictie-elementen, vertelt Francis Spufford over dat moment in de geschiedenis, hoe het ontstond en hoe het voorbijging; over het korte tijdperk waarin de Sovjet-Unie leek af te stevenen op een toekomst met rijke communisten en afgunstige kapitalisten, waarin de glans van Moskou die van Manhattan zou overtreffen. Waarom ging het dan tóch mis? Francis Spufford geeft een introductie op zijn boek.

Francis Spufford (1964) is een voormalig Sunday Times Writer of the Year (1997). Hij won verscheidene prestigieuze prijzen met zijn eerste boek, I May Be Some Time, waarna nog verscheidene veelgeprezen boeken volgden; ook werd hij toegelaten tot de Royal Society of Literature. Spufford doceert creative writing aan Goldsmiths College, University of London, en woont in de buurt van Cambridge. Meer over Red Plenty op redplenty.com.

20.30 – Utopie en werkelijkheid, feiten en fictie – Discussie met Francis Spufford en Erik van Ree

Een gesprek met Francis Spufford en Erik van Ree over de droom dat de Sovjet-planeconomie beter zou functioneren dan de Westerse vrije markt en andere communistische utopieën, en over het ruwe ontwaken uit die droom. En over de vraag hoeveel Sovjets en hoeveel Westerlingen nou eigenlijk geloofden in die droom - en wanneer ze precies ontdekten dat de werkelijkheid heel anders uitpakte.

Erik van Ree (1953) is als universitair docent verbonden aan de opleiding Europese Studies van de UvA, waar hij in 1988 promoveerde. Van 1973 tot 1981 was hij actief in diverse maoïstische organisaties. Daarna is hij zich met de studie van het communisme en het stalinisme blijven bezig houden. Hij schreef onder meer De totalitaire paradox. De terroristische massademocratie van Stalin en Mao (1984); Bloedbroeders. Stalin, Hitler en hun pact (1989); Socialism in One Zone. Stalin's Policy in Korea, 1945-47 (1989); The Rise and Fall of the Soviet Politburo (1992; co-auteur); The Political Thought of Joseph Stalin. A Study in Twentieth-Century Revolutionary Patriotism (2002) en Wereldrevolutie: De communistische beweging van Marx tot Kim Jong Il (2006).

Gespreksleiding: Joop Hopster

21.30 uur – Einde

SPUI25

SPUI25 is een academisch-cultureel centrum dat een brug vormt tussen de Universiteit van Amsterdam en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. Partners van SPUI25 zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit der Geesteswetenschappen en bureau Communicatie), Athenaeum Boekhandel, Amsterdam University Press, de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Geesteswetenschappen en uitgeverij De Bezige Bij. Mediapartner is NRC Handelsblad. Hoofdbegunstiger is De Nederlandsche Bank.

Toegang is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden: klik hier. U ontvangt geen bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

Met dank aan

Het Historisch Café van woensdag 22 juni wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Nieuw Amsterdam en door Historisch Nieuwsblad.

Historisch NieuwsbladHistorisch Nieuwsblad, ontdek het zelf.

Maak nu geheel vrijblijvend kennis en ontvang gratis twee nummers Historisch Nieuwsblad.

Naar de archiefindex Naar boven

Karikatuur

Historisch Café 22-06-2011 - Karikatuur door Gijs Sevenhuijsen

Naar de archiefindex Naar boven