Dit Extra Historisch Café vindt plaats in SPUI25. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht.
Het Historisch Café organiseert in samenwerking met het Academisch-Cultureel centrum SPUI25 (Spui 25-27, Amsterdam) en uitgeverij Nieuw Amsterdam een Extra Historisch Café over wetenschap in de Middeleeuwen. De toegang is gratis, maar de capaciteit van SPUI25 is beperkt: aanmelden is dan ook noodzakelijk.
Dit Extra Historisch Café staat in het teken van het boek Gods filosofen. Hoe in de Middeleeuwen de basis werd gelegd voor de moderne wetenschap van de Britse wetenschapshistoricus James Hannam. Deze Nederlandse vertaling van God's Philosophers. How the Medieval World Laid the Foundations of Modern Science verscheen onlangs bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.
Waren de Middeleeuwen een tijd van stilstand? In zijn boek veegt Hannam de vloer aan met tal van mythen over de Middeleeuwen. Hij toont aan dat men toen niet dacht dat de aarde plat was en dat Columbus ook niet 'bewees' dat zij een bol was. De Inquisitie zette hoegenaamd niemand op de brandstapel vanwege zijn wetenschappelijke inzichten. Gods filosofen is een eerbetoon aan de vergeten wetenschappelijke vooruitgang van de Middeleeuwen, die eerder dankzij dan ondanks de invloed van het christendom en de islam werd geboekt.
James Hannam (1960) is een Britse wetenschapshistoricus, gespecialiseerd in de relatie tussen wetenschap en christendom in de Middeleeuwen en de Vroegmoderne Tijd. Hij studeerde natuurkunde en wetenschapsfilosofie en promoveerde in de geschiedenis en filosofie van de wetenschap aan Pembroke College, University of Cambridge. God's Philosophers staat op de shortlist voor de Royal Society 2010 Prize for Science Books. Meer over James Hannam op jameshannam.com.
Interviewer: Joop Hopster
Was de wetenschappelijke erfenis van de Middeleeuwen werkelijk zo groot als James Hannam schetst? Is de omschrijving van de Middeleeuwen als Dark Age werkelijk geheel onterecht? En kunnen we inderdaad niet spreken van een Wetenschappelijke Revolutie ná de Middeleeuwen? Een discussie tussen James Hannam en Chunglin Kwa.
Chunglin Kwa (1953) doceert wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de auteur van onder andere De ontdekking van het weten. Een andere geschiedenis van de wetenschap (2005), waarvan in 2011 een Engelse vertaling verschijnt.
Gespreksleiding: Bart van den Bosch
SPUI25 is een academisch-cultureel centrum dat een brug vormt tussen de Universiteit van Amsterdam en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. Partners van SPUI25 zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen, Faculteit der Geesteswetenschappen en bureau Communicatie), Athenaeum Boekhandel, Amsterdam University Press, de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Geesteswetenschappen en uitgeverij De Bezige Bij. Mediapartner is NRC Handelsblad. Hoofdbegunstiger is De Nederlandsche Bank.
Toegang is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden: klik hier. U ontvangt geen bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.
Het Historisch Café van dinsdag 2 november wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Nieuw Amsterdam, Athenaeum Boekhandel en Historisch Nieuwsblad.
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.
Boekentips van Athenaeum Boekhandel:
Historisch Nieuwsblad, ontdek het zelf.
Maak nu geheel vrijblijvend kennis en ontvang gratis twee nummers Historisch Nieuwsblad.