Archief - HC 12 mei 2010

Beschrijving van het programma

20.00 – De doorgewinterde diplomaat: Joseph Luns – Interview met Albert Kersten

Joseph LunsIn 1952 werd het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geleid door twee ministers. Naast de 55-jarige minister Johan Beyen meldde zich als tweede bewindsman Joseph Luns. Luns was een politieke nieuwkomer, slechts veertig jaar oud en vooral naar voren geschoven om een conflict tijdens de kabinetsformatie te beslechten.

Toch zou hij het departement van Buitenlandse Zaken maar liefst negentien jaar bestieren. Daarop volgden veertien jaar als secretaris-generaal van de NAVO. In die jaren was niet alles koek en ei. Luns' rol in de kwestie-Nieuw-Guinea, maar ook het uitkomen van zijn lidmaatschap van de NSB in 1979 maakten Luns omstreden.

Wie was Luns? Hoe ging hij om met zijn politieke opponenten en hoe ging hij te werk als diplomaat? Een gesprek met Albert Kersten, auteur van Luns. Een politieke biografie (Boom, 2010).

Albert Kersten (1943) was bijzonder hoogleraar in de diplomatieke geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Hij publiceerde over de geschiedenis van de Nederlandse buitenlandse politiek, Europese integratie, Atlantische betrekkingen en diplomatie. In 2002 werkte hij mee aan het Srebrenicaonderzoek van het NIOD.

Interviewer: Bram Mellink

> Beluister hier (delen van) dit gesprek.

20.45 uur – Pauze

21.00 – De (protestantse) kerk: wat moeten we ermee? – Discussie met James Kennedy en Amanda Kluveld

Stad op een bergVolgens James Kennedy moet de kerk zijn als een stad op een berg: een lichtend voorbeeld voor de samenleving "die zij uitnodigt om met haar mee te gaan op reis naar een nieuwe toekomst." Hij besluit met dit pleidooi zijn nieuwe boek Stad op een berg. De publieke rol van protestantse kerken. Kennedy meent verder dat de kerk zich naar de samenleving moet opstellen als 'contrasterende gemeenschap'. De kerk moet zich zowel op het 'hogere' richten als op een betere maatschappij, die dichterbij kan worden gebracht via onder meer taalcursussen, inloophuizen en koffieochtenden.

Amanda Kluveld gaat met Kennedy in debat over de vraag of dat nu inderdaad de kant is die de protestantse kerk op moet. In dit gesprek gaan we ook in op de geschiedenis van de kerk in Nederland, die zich de afgelopen anderhalve eeuw heeft ontwikkeld van staatkerk tot straatkerk – en nu misschien het meeste lijkt op een zoekende kerk.

James Kennedy (1963) is hoogleraar Nederlandse Geschiedenis sinds de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij groeide op in de Verenigde Staten en is vanaf 2003 werkzaam in Nederland. Zijn bekendste boek is Nieuw Babylon in aanbouw: Nederland in de jaren zestig (1995). Onlangs publiceerde hij Bezielende verbanden. Gedachten over religie, politiek en maatschappij in het moderne Nederland.

Amanda Kluveld (1968) promoveerde op Reis door de hel der onschuldigen. De expressieve politiek van de Nederlandse anti-vivisectionisten 1890-1940 (1999). In 2007 publiceerde zij Pijn. De terugkeer naar het paradijs en de wens er weer uit te ontsnappen. Onlangs maakte ze de overstap van de Universiteit van Amsterdam naar de Universiteit Maastricht, waar ze is aangesteld als Associate Professor & Director of Studies BA Arts and Culture.

Gespreksleider: Paula van Rooij

> Beluister hier (delen van) dit gesprek.

22.00 uur – Borrel naar believen in P96

Met dank aan

Het Historisch Café van woensdag 12 mei wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel en Historisch Nieuwsblad.

Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.

Boekentips van Athenaeum Boekhandel:

Historisch NieuwsbladHistorisch Nieuwsblad, ontdek het zelf.

Maak nu geheel vrijblijvend kennis en ontvang gratis twee nummers Historisch Nieuwsblad.

Naar de archiefindex Naar boven

Karikatuur

Historisch Café 12-05-2010 - Karikatuur door Gijs Sevenhuijsen

Naar de archiefindex Naar boven