Archief - HC 10 juni 2009

Beschrijving van het programma

De passage naar EuropaEuropa: hoe het begon

Met Luuk van Middelaar, Robin de Bruin en André Szász

Een club van zes landen groeide in ruim een halve eeuw uit tot een groep van 27 staten. Een nieuwe politieke orde, die zo nog nooit in de geschiedenis bestaan heeft, werd geboren. De EU en Europa vallen steeds meer samen.

Ter afsluiting van het zesde seizoen is de 75e editie van het Historisch Café geheel gewijd aan Europa. In de week na de verkiezingen voor het Europese Parlement kijken we terug op de geschiedenis van ruim een halve eeuw. Centraal staat daarbij het geruchtmakende boek De passage naar Europa. Geschiedenis van een begin van Luuk van Middelaar, waarop hij in mei cum laude promoveerde aan de UvA.

In dit boek geeft Van Middelaar een eigenzinnige interpretatie van de weg naar de Europese Unie vanaf 1950, met als belangrijke momenten de toetreding van het Verenigd Koninkrijk in 1973 en de val van de Muur in 1989. Er ontstond iets wat niemand voorzien had: een club van landen en van regeringen die onlosmakelijk met elkaar verbonden waren en en het samen moesten zien te rooien. Er ontstond geen nieuwe superstaat boven al die landen, maar ze konden ook niet langer op de oude diplomatieke, onafhankelijke manier met elkaar omgaan. Van Middelaar maakt onderscheid tussen het Europa van de Staten, van de Burgers en van de Kantoren. Voortaan zatem ministers en regeringsleiders voortdurend met elkaar rond een tafel en was weglopen geen optie meer: oplossingen moesten ze samen zoeken.

Luuk van MiddelaarHet programma begint met drie interviews met Luuk van Middelaar (filosoof, historicus en columnist van NRC Handelsblad), Robin de Bruin (historicus UvA, specialist in de geschiedenis van de EU) en André Szász (oud-directeur van De Nederlandsche Bank en auteur van onder meer De euro. Politieke achtergronden van de wording van een munt (2001), een bewerking van The Road to European Monetary Union (1991)), waarna in een afsluitend slotdebat de meningen vrijelijk met elkaar kunnen botsen.

In lijn met de traditie is er bij dit laatste Historisch Café van het seizoen ook een publieksquiz: Wat weet u, bezoeker, van Europa? De winnaar krijgt namens de Historische Uitgeverij een exemplaar van het boek van Luuk van Middelaar uitgereikt.

Interviews: Jan Dirk Snel, Bart van den Bosch, Mihai Popa

22.00 uur – Borrel naar believen in P96

Met dank aan

Het Historisch Café van woensdag 10 juni wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl) en de Historische Uitgeverij. Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.

Boekentips van Athenaeum Boekhandel:

Naar de archiefindex Naar boven

Karikatuur

Historisch Café 10-06-2009 - Karikatuur door Gijs Sevenhuijsen

Naar de archiefindex Naar boven