De Apartheid in Zuid-Afrika werd uitgevonden door blanke broeders van de Nederlanders. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog onderhielden de grote protestantse kerken in Nederland vriendschappelijke betrekkingen met de blanke geloofsgenoten op het zuidelijk halfrond. Maar langzaamaan werd de houding kritischer. In 1955 bracht ds. J.J. Buskes drie maanden door in Zuid-Afrika. Na terugkeer schreef hij het eerste kritische boek tegen de apartheid. De strijd tegen de Apartheid begon eerder dan menigeen denkt.
Erica Meijers (1966) promoveerde het afgelopen jaar op Blanke broeders, zwarte vreemden. De Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de apartheid in Zuid-Afrika 1948-1972 (Hilversum, Verloren, 2008). Ze werkte bij IKON-radio en is nu hoofdredacteur van De Helling, het blad dat wordt uitgegeven door het wetenschappelijk bureau van GroenLinks.
Historicus en journalist Ton Crijnen (1942) voltooide eind vorig jaar zijn biografie Titus Brandsma. De man achter de mythe. In tegenstelling tot de hagiografische aard van eerdere biografieën die er over hem zijn verschenen, stelde Crijnen zich ten doel om Brandsma als een persoon van vlees en bloed neer te zetten. Het beeld dat dit oplevert, geeft inzicht in de gedachten, overtuigingen en tegenstrijdigheden van de in 1985 zalig verklaarde Karmeliet.
Welke rol vervulde Brandsma in het 'Rijke Roomsche Leven'? Hoe koppelde hij zijn sociale engagement met een sterk gevoelde voorkeur voor hiërarchie en autoriteit? En hoe moeten zijn standpunten tegenwoordig worden beoordeeld? Deze en andere vragen zullen in dit gesprek aan de orde komen.
Interviewer: Bart van den Bosch
Lucretius schreef in de eerste eeuw voor Christus het natuurfilosofische leerdicht De rerum natura, waarin hij de leer van de Griekse filosoof Epicurus (vierde en derde eeuw voor Christus) verdedigt. Epicurus pleitte voor een leven dat vrij was van angst en begeerte – alleen dat zou het ware geluk opleveren. Lucretius' controversiële werk doet vaak wonderlijk 'modern' aan: hij spreekt van 'kleinste deeltjes', is wars van de onsterfelijkheid van de ziel en zoekt ongodsdienstige verklaringen in plaats van goddelijk ingrijpen.
Onlangs verscheen Lucretius. De natuur van de dingen, Piet Schrijvers' Lucretius-vertaling met tevens een volledig geredigeerde en bezorgde Latijnse tekst. Al bijna een halve eeuw lang houdt Schrijvers zich af en aan bezig met Lucretius, en zijn vertaling werd bijzonder enthousiast ontvangen. Zoals Schrijvers Lucretius betitelt als 'tolk en schildknaap' van Epicurus, zo kunnen we Schrijvers wellicht de 'tolk en schildknaap' van Lucretius noemen.
Hoe 'modern' was Lucretius eigenlijk, en hoe bijzonder was hij daarin? Hoeveel Lucretius en hoeveel Epicurus zit er eigenlijk in De natuur van de dingen? En wat kunnen we nu nog van Lucretius leren? Over deze en andere vragen zullen we spreken met Piet Schrijvers.
Piet Schrijvers (1939) is emeritus hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde (Leiden), vertaler en essayist. Hij promoveerde in 1970 op Horror ac divina voluptas: études sur la poétique et la poésie de Lucrèce en publiceerde tal van vertalingen, waaronder Verzamelde gedichten (Horatius), Georgica - Landleven en Aeneis (Vergilius), en onlangs ook De natuur van de dingen (Lucretius). Verder verscheen van zijn hand onder andere de essaybundel Ik kan de muzen niet haten. Over poëtische geestdrift en stoïcijnse standvastigheid. In 2007 kreeg hij de Oikos-publieksprijs van Nederlandse classici toegekend.
Interviewer: Joop Hopster
Het Historisch Café van woensdag 11 maart wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl). Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.
Boekentips van Athenaeum Boekhandel: