Onlangs publiceerde Cees Fasseur een boek over het huwelijk van Juliana & Bernhard. Hij was de enige die de stukken in het Koninklijk Huisarchief in mocht zien. Openbaar was dat archief niet. Openbaarheid in historisch en hedendaags perspectief is de titel van het nieuwe jaarboek van de Stichting Archiefpublicaties. Als archieven niet openbaar zijn, kunnen historici hun werk niet goed doen. Maar waar liggen de grenzen tussen de bescherming van de levenssfeer van personen en de belangen van geschiedkundigen? Thomas von der Dunk schreef het eerste artikel in het boek en presenteert het door middel van zijn column.
Thomas von der Dunk (1961) is cultuurhistoricus en onder meer politiek columnist bij de Volkskrant. Hij publiceerde meer dan een dozijn boeken, waaronder het lijvige standaardwerk Das Deutsche Denkmal. Eine Geschichte in Bronze und Stein vom Hochmittelalter bis zum Barock (Keulen 1999) en laatstelijk Een Hollands heiligdom. De moeizame architectonische eenwording van Nederland (Amsterdam 2007).
Het aantreden van Barack Obama als president van de Verenigde Staten lijkt een nieuw tijdperk in te luiden. De periode van het neoliberalisme, die begon met het presidentschap van Ronald Reagan (vanaf 1981), is mede gemarkeerd door de kredietcrisis ten einde gekomen. Maar zullen ook de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie veranderen?
In zijn nieuwe boek Eb en vloed kijkt Havenaar terug op de onderlinge relaties in de laatste dertig jaar: de aanvankelijk ferme politiek van Ronald Reagan ten opzichte het evil empire van de Sovjetunie, de verbetering van de betrekkingen onder Gorbatsjow, de val van de Muur en de ontmanteling van de tweede grootmacht ter wereld. Maar hij behandelt ook de interne ontwikkelingen in de Verenigde Staten, de invloed van het evangelicale christendom en de neoconservatieve revolutie.
Er is een transatlantische mentaliteitskloof ontstaan. Waar Europa zich mondiaal terughoudend en voorzichtig opstelde, probeerden de Verenigde Staten juist radicaal in andere landen in te grijpen. Komt er aan de vervreemding tussen beide zijden van de oceaan nu een einde? Of zullen beide delen van de westerse wereld door het brede water gescheiden blijven?
Ronald Havenaar (1950) is de auteur van Eb en vloed. Europa en Amerika van Reagan tot Obama (Amsterdam, Van Oorschot, 2009). Hij is bijzonder hoogleraar moderne transatlantische betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1993 schreef hij Van Koude Oorlog naar nieuwe chaos (1939-1993). Ook publiceerde hij boeken over politieke denken van Jacques de Kadt en over de opvattingen van Willem Frederik Hermans over Nederland.
Interviewer: Jan Dirk Snel
Pim Griffioen en Ron Zeller promoveerden afgelopen november op Vergelijking van Jodenvervolging in Frankrijk, België en Nederland, 1940-1945. Overeenkomsten, verschillen, oorzaken. Niet alleen procentueel, maar ook in absolute getallen maakten de Duitsers veel meer slachtoffers onder de 140.000 Nederlandse joden (75%) dan onder de 66.000 Belgische (40%) of 320.000 Franse joden (25%). In dit eerste vergelijkend onderzoek over de jodenvervolging in Frankrijk, België en Nederland in de Tweede Wereldoorlog komen Zeller en Griffioen met opmerkelijke conclusies ter verklaring voor de aanzienlijke verschillen in percentages weggevoerde en vermoorde joden per land.
Welke factoren verklaren deze verschillen? Welke rol speelde de Februari-staking hierbij en welke les leerden de Duitsers hieruit? In hoeverre speelden de verschillen in Duitse bestuursorganisatie in de vergeleken landen een rol? En wat was de invloed van de nationale verzetsorganisaties op de deportaties?
Voorproefje? Lees alvast het artikel Anti-Jewish Policy and Organization of the Deportations in France and the Netherlands, 1940-1944: A Comparative Study van Griffioen en Zeller.
Gespreksleiding: Bart van den Bosch
Het Historisch Café van woensdag 11 februari wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Van Oorschot (www.vanoorschot.nl) en Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl). Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.
Boekentips van Athenaeum Boekhandel: