Archief - HC 27 november 2008

Beschrijving van het programma

Spui25Afgelopen zomer zullen velen zich vertwijfeld hebben afgevraagd wat zij ook alweer deden in de jaren tachtig. Dit decennium kwam afgelopen zomer zwaar onder vuur te liggen. GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak moest opstappen vanwege zijn krakersverleden. Hoogwaardigheidsbekleders waren gedwongen om zich te verantwoorden over hun activistische verleden. Waar komt deze afrekening met de jaren tachtig vandaan? En wat gebeurde er nu echt? Op deze avond gaan we op zoek naar de waarheid over de jaren tachtig.

Dat doen we met Jacco Pekelder, G.W. Sok, zanger van de punkband The Ex, en Chris Lorenz. Eerst vertelt Jacco Pekelder ons iets over het activisme in de jaren tachtig. Waar kwam het vandaan en hoe moeten wij het nu beoordelen? Vervolgens vertelt G.W. Sok ons over zijn engagement en hoe hij dat in zijn muziek verwerkte. Tenslotte legt Chris Lorenz uit waarom bepaalde episoden uit de geschiedenis emotie oproepen, terwijl andere perioden ons koud laten. Hij spitst dit toe op de jaren tachtig.

Jacco Pekelder (1967) is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 1998 publiceerde hij Nederland en de DDR. Beeldvorming en betrekkingen, 1949-1989. Samen met Frits Boterman was hij redacteur van Politiek geweld in Duitsland. Denkbeelden en debatten (2005). Onlangs verscheen van zijn hand Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980 (2007).

Chris Lorenz (1950) is hoogleraar geschiedfilosofie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn bekendste boek is De constructie van het verleden. Een inleiding in de theorie van de geschiedenis (1987). Dit jaar verschijnt de negende druk. Onlangs verscheen onder redactie van Chris Lorenz The Contested Nation. Ethnicity, Religion, Class and Gender over nationale geschiedschrijving in Europa. Binnenkort verschijnen de boeken Bordercrossings. Explorations between history and philosophy en If you're so smart why aren't you rich? Universiteit, markt & management.

The Ex is een anarchistische punkband die in 1979 is opgericht, die ontstaan is in de Amsterdamse kraakbeweging. G.W. Sok is de zanger. De band treedt nog steeds op.

In het slotgesprek komen we met alledrie onze gasten terug op de belangrijkste discussiepunten uit de interviews.

Spui25

Spui25 is een academisch-cultureel centrum dat een verbinding vormt tussen de academische cultuur van de Universiteit van Amsterdam en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. Initiatiefnemers voor het centrum zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Geesteswetenschappen) en de Amsterdamse Universiteits Vereniging (AUV), met als externe partners uitgeverij Amsterdam University Press (AUP), Athenaeum Boekhandel en uitgeverij De Bezige Bij. Mediapartner van Spui 25 is NRC Handelsblad.

Toegang tot alle Spui25 activiteiten is gratis. U dient zich wel van tevoren aan te melden via deze link. U ontvangt geen bevestiging; u krijgt alleen bericht als de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is.

Naar de archiefindex Naar boven