Adriaan van Veldhuizen studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen, en richtte daar het 'centre for metahistory' op. Ook was hij al politiek medewerker voor een Eerste Kamerlid. Tegenwoordig promoveert hij bij Henk te Velde in Leiden op een onderzoek naar de cultuurgeschiedenis van de SDAP. Op 18 oktober, tijdens de Nacht van de Geschiedenis, werd hij verkozen tot 'de nieuwe Maarten van Rossem'.
In Op jacht naar Spaans zilver. Het scheepsjournaal van Willem van Brederode, kapitein der mariniers in de Nassause vloot (1623-1626) bezorgen Anne Doedens en Henk Looijesteijn het recent ontdekte scheepsjournaal van Willem van Brederode. De Nassause vloot voerde oorlog tegen Spanje in Zuid-Amerika. Hoe succesvol was deze onderneming? Werd de Nassause vloot als een serieuze bedreiging ervaren door het Spaanse koloniale gezag? En waarom worden Hollandse zeelieden in populaire Peruaanse tekenfilms als de bad guys afgeschilderd? Over deze en andere vragen spreken we met Henk Looijestein.
Henk Looijesteijn (Breezand 1973) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna onder andere op het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief te Amsterdam. Van augustus 2004 tot juli 2008 woonde hij in Florence, waar hij als promovendus was verbonden aan het Europees Universitair Instituut. Zijn proefschrift (werktitel: Born to the Common Welfare. Pieter Plockhoy's Trans-Atlantic Quest for a Christian life (c.1620-1664)) hoopt hij dit najaar af te ronden. Sinds 1 november is hij als assistent-onderzoeker ten behoeve van het project Civil Services in Urban Communities verbonden aan de Universiteit van Leiden.
Interviewer: Bart van den Bosch
In Land van lafaards? Een geschiedenis van de angst in Nederland vraagt Peter Giesen, wetenschapsjournalist van de Volkskrant, zich af in hoeverre we nu in het 'tijdperk van de angst' leven. Zijn we inderdaad banger dan vroeger? De 'angst voor terrorisme', het 'verlies van onze verzorgingsstaat', de 'globalisering', de 'kredietscrisis' en de 'islamisering van ons land' zorgen ervoor dat we debat na debat voeren over deze verschijnselen.
Maar waar komen deze angsten vandaan? En zijn deze angsten gegrond of worden ze opgeblazen door bijvoorbeeld media en politici? Is Nederland van oudsher een land met veel angst in de samenleving, en hoe gingen we daar in het verleden dan mee om? Over deze vragen en onderwerpen gaan Peter Giesen (Land van lafaards? Geschiedenis van de angst in Nederland) en Ido de Haan (Het bange Nederland) met elkaar in debat.
Peter Giesen (1959) is van huis uit historicus en werkt momenteel als wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, waar hij voornamelijk schrijft over geschiedenis en sociale wetenschappen. Zijn boek Land van Lafaards? kwam vorig jaar uit bij uitgeverij Inmerc.
Ido de Haan (1963) is hoogleraar politieke geschiedenis na 1500 aan de Universiteit Utrecht. Samen met Ewald Engelen en Jan Willem Duyvendak schreef hij Het bange Nederland. Eerder publiceerde hij onder meer Zelfbestuur en staatsbeheer. Het politieke debat over burgerschap en rechtsstaat in de twintigste eeuw en Het beginsel van leven en wasdom. De constitutie van de Nederlandse politiek in de negentiende eeuw.
Voor de voorpret:
– Beluister een interview met Peter Giesen in De Avonden via deze pagina.
– Lees het artikel 'Bang Nederland' van Evelien Tonkens in de Volkskrant.
– Lees het artikel 'De Nederlandse droom' van Willem Schinkel in De Groene Amsterdammer.
Gespreksleiding: Mihai Popa
Het Historisch Café van woensdag 12 november wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.