In onze serie “de drie beste boeken over...” ditmaal het oordeel oordeel van Susan Legêne.
Susan Legêne (1955) promoveerde in 1998 aan de Eramusuniversiteit te Rotterdam. Sinds februari 2008 is Legêne hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Tot die tijd was zij Hoofd Museale Zaken van het KIT Tropenmuseum. Daarnaast is zij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, in het bijzonder de studie der voorwerpen, vanwege het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap. Haar specialismen zijn: kolonialisme en dekolonisatie in vergelijkend perspectief, natievorming, migratiegeschiedenis, diaspora en politieke praktijken rond cultureel erfgoed en de betekenis van materiële cultuur, beeldmateriaal en immaterieel erfgoed bij geschiedschrijving.
Dynastieke huwelijkspolitiek en de Spaanse kolonisatie van de Nieuwe Wereld maakten van Karel V (1500-1558) bij zijn aantreden de machtigste man van Europa. Toch trad Karel in 1555 gedesillusioneerd af. Wat ging er mis tijdens zijn roerige keizerschap, en (interessanter): waarom kon Karel zijn ambities niet realiseren? Deze en andere vragen leggen we voor aan Karel V-deskundige Wim Blockmans.
W.P. (Wim) Blockmans (Antwerpen, 1945) is professor Middeleeuwse Geschiedenis te Leiden en rector van het NIAS te Wassenaar. In 2000 was hij nauw betrokken bij de organisatie van het Karel V-jaar in Gent. In datzelfde jaar verscheen zijn Keizer Karel V 1500-1558. De utopie van het keizerschap, dat ook in het Spaans en Engels werd vertaald. Binnenkort zal een herziene herdruk van dit boek verschijnen. Daarnaast is Blockmans bezig met Metropolen aan de Noordzee, over de ontwikkeling van de Vlaamse steden in de Late Middeleeuwen.
De katholieke Dries van Agt was één van de spraakmakendste naoorlogse politici. Als hoogleraar strafrecht stond hij bekend als vernieuwingsgezind. Als minister van Justitie (KVP) bracht hij ook enkele 'progressieve' wetten tot stand, zoals een wet die hennep legaliseerde. Vervolgens was hij vice-premier in het kabinet-Den Uyl. Hij ontwikkelde zich in deze periode tot de politieke tegenspeler van PvdA-leider Joop den Uyl. In 1977 werd hij de eerste leider van het CDA en daarna was hij vijf jaar lang premier van een centrumrechts kabinet. Na de verkiezingen van 1982 stapte hij op als politiek leider van het CDA. Daarna was hij Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant en EG-ambassadeur.
Van Agt werd bewonderd en verguisd. De parlementaire pers speelde hierbij een belangrijke rol. Deze was in de jaren zestig en zeventig overwegend links. Van Agt was bij de meeste journalisten dus niet erg geliefd, zeker niet toen hij de komst van een tweede kabinet-Den Uyl had verhinderd. De pers benaderde Van Agt niet bepaald positief. Juist als hij werd aangevallen, steeg echter zijn populariteit. Juist de pers maakte hem zo populair, ook door foto's waarop hij het politieke leven relativeerde: Van Agt at een ijsje op het Binnenhof, vierde carnaval of zat op de racefiets. Over deze ingewikkelde relatie tussen de pers en Van Agt gaan biograaf Johan van Merriënboer en oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager met elkaar in gesprek.
Johan van Merriënboer (1962) studeerde geschiedenis en Nederlands recht te Utrecht. Zijn specialisaties zijn Nederlandse politiek in de negentiende en twintigste eeuw en Europees recht. Sinds 1990 is hij wetenschappelijk medewerker van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen. In 2006 promoveerde hij op de biografie over Sicco Mansholt. Onlangs verscheen van (o.a.) zijn hand bij uitgeverij Boom een lijvige Van Agt-biografie, voorzien van schitterend beeldmateriaal: Van Agt. Tour de Force. Biografie (Boom, 2008).
Kees Sorgdrager (1936) begon in 1961 als leerling-journalist bij het Haarlems Dagblad. Vanaf 1969 volgde hij voor Den Haag Vandaag de Nederlandse politiek. Na twintig jaar televisie stapte hij over naar de radio (Met het Oog op Morgen). Na zijn pensionering bundelde hij zijn herinneringen in De bolhoed van Piet de Jong (antiquarisch nog verkrijgbaar bij Boekhandel Bas Lubberhuizen te Amsterdam).
Leesvoer:
– Johan van Merriënboer, Peter Bootsma en Peter van Griensven – Van Agt. Tour de Force. Biografie (Boom, 2008)
– A. Koster – De eenzame fietser, insiders over de politieke loopbaan van Dries van Agt (2007)
– Jan Tromp en Paul Witteman – Voor de duvel niet bang. Mr. Dries van Agt van weerzin tot wellust (1981)
– G. Puchinger – Nederlandse minister-presidenten van de twintigste eeuw (1984)
– D. ten Berge (samensteller) – Sapristi! Van Agt
Het Historisch Café van woensdag 10 september wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Boom (www.uitgeverijboom.nl) en Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.