In onze serie "de drie beste boeken van.." deze keer het oordeel van Frans Huijzendveld. Hij bespreekt de drie beste boeken over de Afrika.
Frans Huijzendveld is sinds 1992 als Universitair docent Niet-Westerse Geschiedenis aan de VU verbonden en sinds 1996 eveneens aan de Universiteit Wageningen. Zijn specialisatie is de culturele en sociaal-economische geschiedenis van Oost-Afrika.
Roemenië, het land dat aan het eind van de jaren tachtig de bloedigste val van het communisme meemaakte, heeft sindsdien een radicale transformatie ondergaan. Van het streng communistische land onder Nicolae Ceausescu is het veranderd in een ultrakapitalistische maatschappij. Dit veranderingsproces is treffend beschreven door Volkskrant-correspondent Olaf Tempelman in zijn vorig jaar verschenen boek Roemeense Lente bij uitgeverij De Arbeiderspers. Zo treffend zelfs, dat hij van publicist Nausicaa Marbe de erenaam Olaf Tempelmanescu ontving. Hij beschrijft hoe nieuwe verworvenheden na 1989 het licht zagen, soms met bizarre uitwassen. Tegelijkertijd stelt Tempelman met enige weemoed vast dat positieve kenmerken van communistisch Roemenië – kenmerken die niet dankzij, maar juist ondanks het bewind ontstonden – teloor zijn gegaan.
In een gesprek met Tempelman hebben we het over dit veranderingsproces. Enerzijds zal de vraag in hoeverre economische hervormingen werden vergezeld van politieke veranderingen, aan de orde komen. Was er sprake van een radicale politieke omwenteling na december 1989? En hoe staat het er nu voor met Roemenië? Anderzijds zijn we benieuwd welke invloed veranderingen hebben (gehad) op het dagelijkse leven van de Roemenen. Tempelman, die zelf sinds het eind van de jaren tachtig in Boekarest geleefd heeft en een deel van die tijd als correspondent het land door is gereisd, zal daar als geen ander over kunnen vertellen.
Was de wetenschappelijke revolutie van de zeventiende eeuw wel een echte revolutie, een plotselinge ommekeer? Ja, betoogt Floris Cohen in De herschepping van de wereld, het had niet veel gescheeld of we hadden nog steeds in de middeleeuwen geleefd. Dankzij een handje vol pientere pioniers als Galilei, Kepler, Descartes Bacon Huygens en Newton veranderde de wereld vier eeuwen geleden in korte tijd radicaal van gedaante. Ook in China en in de islamitische wereld waren er geleerden die eerder al veel over de wereld wisten, maar de beslissende ontdekkingen werden in korte tijd in Europa gedaan. Binnen enkele decennia werd de wereld opnieuw geschapen.
Daarmee keert Cohen zich tegen wetenschapshistorici die menen dat we eigenlijk wel zonder het begrip wetenschappelijke revolutie kunnen. Erik Jorink legt in zijn werk juist de nadruk op de alledaagse wetenschapsbeoefening in de Gouden Eeuw, die wel bloeide, maar vaak helemaal niet zo spectaculair was. Het natuuronderzoek in de Nederlandse Republiek werd volgens hem gedreven door de gedachte dat de schepping een tweede boek van God was. Natuuronderzoek was geen doel op zich, maar een eerbetoon aan God.
Over de vraag hoe revolutionair de wetenschap in de zeventiende eeuw veranderde en waarom juist in Europa en niet elders de grote doorbrak kwam, gaan Cohen en Jorink met elkaar in debat.
Prof dr H.F. Cohen (1946) is hoogleraar vergelijkende wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde onlangs De herschepping van de wereld. Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap verklaard (Amsterdam, Bert Bakker, 2007). Binnenkort verschijnt ook van zijn hand How modern science came into the world (University of Chicago Press). Eerder schreef hij onder meer The Scientific Revolution (1994) en Quantifying Music (1984).
Dr H.G.M. Jorink (1963) is als onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut. Hij is de de auteur van Het 'Boeck der Natuere'. Nederlandse geleerden en de wonderen van Gods Schepping, 1575-1715 (Leiden 2006). Eerder publiceerde hij onder meer Wetenschap en wereldbeeld in de Gouden Eeuw (Hilversum 1999).
Het Historisch Café van woensdag 13 februari heeft maar liefst drie sponsors. Alledrie met een uitgebreide website, die een bezoekje waard is voor boekenliefhebbers. Wij bedanken uitgeverij De Arbeiderspers, uitgeverij Bert Bakker en Athenaeum Boekhandel.
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.