In onze serie "de drie beste boeken van..." deze keer het oordeel van Irma Thoen.
Irma Thoen (1972) studeerde maatschappijgeschiedenis aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Zij promoveerde in Florence op geschenkuitwisseling in de zeventiende eeuw. Van haar verschenen de publicaties Het Huys ten Donck en de familie Groeninx van Zoelen (2006) en Strategic affection? Gift exchange in seventeenth-century Holland (2007).
Minister-president Dirk Jan de Geer's (1870-1960) weinig heldhaftige optreden in de Tweede Wereldoorlog leverde hem de hardnekkige haat van Wilhelmina op en maakte hem de risee van herrijzend Nederland. Toch was de CHU'er De Geer gedurende het Interbellum één van de belangrijkste en meest gewaardeerde politici van Nederland. Over de vraag hoe het allemaal zo heeft kunnen lopen, welke rol het koningshuis speelde in de beeldvorming van De Geer en of dit beeld nuancering behoeft, zal in dit interview met Henk van Osch aandacht worden besteed.
Henk van Osch (1932) is arts en was bestuursvoorzitter van de grote zorgverzekeraar VGZ.
Het poldermodel is de afgelopen jaren afwisselend geprezen en verguisd, maar altijd was er de veronderstelling dat het iets echt Nederlands was, verbonden met de nationale identiteit. Is dat zo? In het onlangs verschenen Harmonie in Holland. Het poldermodel van 1500 tot nu (redactie: Dennis Bos, Maurits Ebben en Henk te Velde) wordt deze veronderstelling in een aantal essays onderzocht. Judith Pollmann zet zich in haar bijdrage af tegen de veronderstelling van Herman Pleij e.a. dat de besluitvorming in de Republiek een voorafschaduwing was van de situatie in de eenentwintigste eeuw. Bovendien was deze besluitvorming volgens haar niet typisch Nederlands.
Judith Pollman is hoogleraar van de Geschiedenis en Cultuur van de Nederlandse Republiek bij de afdeling Vaderlandse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1998 promoveerde. Van 1995-2005 doceerde ze onder andere aan de University of Oxford.
Herman Pleij is hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde Taal en Letterkunde aan deze universiteit. In 2005 verscheen van hem het essay Erasmus en het poldermodel.
Het Historisch Café van woensdag 12 december wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.