In zijn onlangs verschenen boek Drie oorlogen. Een kleine geschiedenis van de twintigste eeuw. (bij uitgeverij Nieuw Amsterdam) geeft Maarten van Rossem zijn visie op de gebeurtenissen in de twintigste eeuw aan de hand van de drie grote oorlogen. De eerste helft van het boek bestaat uit de stukken ‘De Eerste Wereldoorlog’, ‘Hitler’en ‘De Tweede Wereldoorlog’; de tweede helft is geheel gewijd aan ‘De Koude Oorlog’, waarmee Maarten van Rossem zijn korte geschiedenis van de 20e eeuw voltooit. In dit interview staat de eerste helft van Drie oorlogen centraal, waarin Van Rossem de periode 1914-1945 behandelt.
Maarten van Rossem is bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Andere publicaties van hem zijn: De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw (2001), Amerika voor en tegen (2003) en Heeft geschiedenis nut? (2003).
De gehele tweede helft van Drie Oorlogen bestaat uit het hoofdstuk ‘De Koude Oorlog’. Hierover gaan Maarten van Rossem en Koude Oorlog-expert Ronald Havenaar in debat om het soortelijk gewicht van Van Rossem’s analyse van de Koude Oorlog te beproeven. Zoals we van Maarten van Rossem gewend zijn, is zijn verhaal helder, leesbaar en uitgesproken. In dit debat zullen we bekijken in hoeverre zijn visie ook inhoudelijk overeind blijft.
Ronald Havenaar (1950) is docent Geschiedenis en bijzonder hoogleraar Europees-Amerikaanse betrekkingen sinds 1945. Hij schreef boeken over de NSB, de Koude Oorlog (Van Koude Oorlog naar nieuwe chaos), Jacques de Kadt en Willem Frederik Hermans (Muizenhol. Nederland volgens Willem Frederik Hermans). Momenteel werkt hij aan een boek over de verhouding tussen Amerika en Europa sinds 1980 (te verschijnen eind 2008).
Het Historisch Café van donderdag 20 december wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Nieuw Amsterdam (www.nieuwamsterdam.nl) en Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).