In onze nieuwe serie "de drie beste boeken van.." deze keer het oordeel van Peter Hoppenbrouwers. Hij bespreekt de drie beste boeken over de Middeleeuwen.
Peter Hoppenbrouwers is hoogleraar medievistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder andere Agrarische geschiedenis van Nederland. Van prehistorie tot heden (1986, met Leendert Noordegraaf), Eeuwen des onderscheids. Een geschiedenis van middeleeuws Europa (2002, met Wim Blockmans), De Standaardfactor. Over het gevoel Engels te zijn in de twaalfde eeuw (2002), Medieval peoples imagined (2005).
In 201 v.Chr. legde Rome de Carthagers, aan het eind van de langdurige en voor beide zijden uitputtende Tweede Punische Oorlog, een vernederende vrede op. Hiermee was de weg gebaand was voor een ongekende Romeinse machtsgroei, en in korte tijd zou Rome uitgroeien tot de enige supermacht in het Middellandse Zeegebied. Tijdgenoten keken verbijsterd toe.
Een van hen was Polybius, een Griek van voorname komaf, die in 167 v.Chr. als gijzelaar naar Rome kwam. Dankzij zijn goede relaties met vooraanstaande Romeinen kon hij zijn 17 jaren daar in relatieve vrijheid besteden. Hij begon aan een geschiedwerk om het hoe en waarom van de snelle Romeinse machtsgroei te beantwoorden: ‘Wie ter wereld is er zo ongeïnteresseerd of onverschillig dat hij niet zou willen weten op welke manier en met behulp van welke staatsvorm vrijwel de hele bewoonde wereld in minder dan 53 jaar is veroverd en onder één gezag, dat van de Romeinen, is gekomen?’ (I.1).
Voor het beantwoorden van deze vraag had Polybius maar liefst 40 boeken en even zovele jaren nodig. Alleen de eerste 5 boeken zijn integraal bewaard gebleven; van de resterende 35 boeken hebben we slechts delen en fragmenten. Alle overgeleverde stukken zijn door Wolther Kassies vertaald onder de titel Polybios – Wereldgeschiedenis 264-145 v. Chr. (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2007), de eerste volledige vertaling van Polybius’ werk in het Nederlands.
Polybius staat bekend als een serieus historicus, die ernaar streefde om oorzaken en gevolgen in de geschiedenis te vinden en aan te tonen. In zijn methoden was hij vaak opmerkelijk modern en objectief, maar anderzijds had hij duidelijk zo zijn blinde vlekken, sym- en antipathieën. Bovendien toont hij zich geregeld (onbe-)tamelijk betweterig, vooral in zijn kritiek op collega’s – in deze passages wil hij nogal eens tamelijk hard en onbillijk uit de hoek komen, maar niet zelden op geestige wijze.
In Polybius’ werk komen we tal van bekende personen (Hannibal, Scipio, Fabius Maximus Cunctator, Marcellus) en gebeurtenissen (Hannibal’s tocht over de Alpen, de slagen bij Cannae en Zama, de verwoesting van Carthago) tegen. Terecht befaamd is ook zijn zesde boek, waarin hij een schets geeft van de werking van het Romeinse staatsbestel en leger.
Wolther Kassies vertaalde eerder Hesiodus (Werken en Dagen, 1989 en De geboorte van de goden, 2002) en Apollonios van Rhodos (De tocht van de Argonauten, 1996). Zie hier voor een voorpublicatie: een deel van Kassies’ inleiding en de eerste passages van Kassies’ vertaling.
Jacco Pekelder beschrijft in Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970 - 1980 de gebeurtenissen tijdens hete herfst van 1977 toen links-extremistisch geweld uit Duitsland oversloeg naar Nederland. Hoe werd daar bij ons tegen aangekeken? In hoeverre sloot het ideëengoed van Ulrike Meinhoff c.s. aan bij Nederlandse activisten. Hoe gingen media en politiek om met de ontnuchterende realisatie dat het internationaal terrorisme niet bij Zevenaar halt hield? Over deze, en andere vragen zal Jacco Pekelder in gesprek gaan met Rob Hartmans.
Jacco Pekelder (1967) is onderzoekscoördinator bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij vervolgens in 1998 promoveerde op een proefschrift, getiteld Nederland en de DDR beeldvorming en betrekkingen, 1949-1989. Pekelder publiceerde over allerlei onderwerpen uit de Nederlandse en Duitse politieke geschiedenis en over de Koude Oorlog.
Rob Hartmans (1959) is historicus, journalist en vertaler. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de wijze waarop (al dan niet linkse) intellectuelen zich met politiek bemoeien. Hij schreef onder meer Vaarwel dan! Intellectuelen en hun illusies en De Groene van 1877. Geschiedenis van een dwars weekblad. Eind jaren zeventig was hij actief in comités die ageerden tegen de Berufsverbote in de Bondsrepubliek.
Het Historisch Café van woensdag 12 december wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.