In dit Extra Historisch Café hebben we Orlando Figes te gast. Onlangs verscheen Fluisteraars. Leven onder Stalin, de Nederlandse vertaling van The Whisperers. Private Life in Stalin's Russia, bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie voor meer informatie ook Figes' eigen website www.orlandofiges.com.
In Fluisteraars. Leven onder Stalin geeft Figes aan de hand van talloze getuigenverslagen - brieven, dagboeken, interviews - een beeld van het dagelijks leven van 'gewone' Russen onder Stalin.
Orlando Figes (1959) is hoogleraar Geschiedenis aan Birkbeck College, University of London. Hij studeerde in 1982 cum laude af in Cambridge en schreef reeds verschillende boeken over de Russische geschiedenis, waaronder het veelgeprezen Natasja's dans: Een culturele geschiedenis van Rusland. Figes ontving verscheidene prestigieuze prijzen voor zijn werk: A People's Tragedy werd onder meer bekroond met de W.H. Smith Literary Award, de Wolfson History Prize en de Los Angeles Times Book Prize. Ook van dit boek verscheen de Nederlandse vertaling Tragedie van een volk. De Russische Revolutie 1891-1924 bij Nieuw Amsterdam.
Het debat in dit speciaal aan Orlando Figes gewijde Historisch Café zal gaan over de vergelijkbaarheden en onvergelijkbaarheden van het dagelijks leven in verschillende totalitaire dictaturen. Hoe verhoudt de fluistercultuur ten tijde van Stalin zich tot bijvoorbeeld die in de DDR? Deelnemers aan het gesprek zijn, naast Orlando Figes, Anthonya Visser en Hubert Smeets.
Anthonya Visser is als hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden en is specialist op het gebied van de Duitse identiteit, in het bijzonder de Oost-Duitse.
Hubert Smeets (1956) was correspondent voor NRC Handelsblad in de Sovjet-Unie en Rusland en hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde o.a. Gekrenkte zielen. Vrijheid in Rusland (1993), en Erfenis van een wereldrijk. Ondergang van de Sovjet-Unie, opkomst van Rusland (2004).
Het Historisch Café van zondag 18 november wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl) en uitgeverij Nieuw Amsterdam (www.nieuwamsterdam.nl).