Waarom schrijft iemand een boek over een onbekend persoon, die nooit een belangrijke functie heeft bekleed en op geen enkel terrein uitzonderlijke prestaties heeft geleverd? En met welke problemen krijg je te maken wanneer de persoon in kwestie nog leeft en je als auteur dus niet volledig vrij bent in wat je schrijft? Wanneer je het zo bekijkt, lijkt een dergelijke onderneming nauwelijks een interessant boek te kunnen opleveren. Desalniettemin wil Rob Hartmans duidelijk maken welk plezier hij heeft beleefd aan het schrijven van een boek over een vrouw die inderdaad niet bekend is, maar die tijdens de 92 jaren van haar leven bij tal van belangrijke gebeurtenissen steeds met haar neus vooraan heeft gestaan, tal van interessante mensen heeft gekend, en zich heeft ingezet voor een zaak die tegenwoordig vergeten lijkt (het anticommunisme), maar die het waard is herinnerd te worden.
Rob Hartmans is historicus en journalist en schrijft regelmatig in De Groene Amsterdammer en Historisch Nieuwsblad. Zijn boek Alleen in de wind. Een leven in de twintigste eeuw verschijnt begin juni bij Ambo. Van hem verschenen eerder: Vaarwel dan! Essays over intellectuelen en hun illusies en De Groene van 1877. Geschiedenis van een dwars weekblad.
In deze Moeder Van Alle Historische Quizzen, de glorieuze afsluiter van het alweer het vierde seizoen van het Historisch Café, zal een team van UvA-geschiedenisdocenten dit jaar opnieuw de strijd aangaan met de VU-collega's. In 2004 en 2005 won de VU overtuigend, maar in 2006 ging de zege naar het UvA-team. Zal de UvA er nu in slagen om op gelijke hoogte te komen, of deelt de VU dit jaar de genadeslag uit aan de UvA? Het belooft een kwestie van de dood of de gladiolen te worden.
Het UvA-team bestaat uit:
Mario Damen, als post-doc onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden. Tevens is hij docent bij de leerstoelgroep Middeleeuwse Geschiedenis aan de UvA. Hij promoveerde in 2000 aan de VU op De staat van dienst. De gewestelijke ambtenaren van Holland en Zeeland in de Bourgondische periode (1425-1482) (Hilversum, 2000). Momenteel onderzoekt hij in het kader van het door NWO gefinancierde project Burgundian nobility. Princely Politics and Noble Families, c. 1430-c. 1530 elites en adel in Brabant gedurende de late Middeleeuwen.
René van Royen, universitair docent aan de leerstoelgroep Oude Geschiedenis van de UvA. In 1997 publiceerde hij het zeer succesvolle Asterix en de waarheid, dat in 1999 in Duitsland een prijs voor het meest 'onderhoudende' geschiedenisboek ontving.
Jeroen van Zanten, universitair docent aan de leerstoelgroep Nederlandse Geschiedenis van de UvA. In 2004 promoveerde hij op een proefschrift over het Nederlandse politieke bestel onder Koning Willem I. Momenteel is hij bezig met een biografie van Koning Willem II.
Het VU-team bestaat uit:
Koen Goudriaan, hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis. Hij is sinds 1981 als universitair docent aan de VU verbonden, eerst binnen het vakgebied Oude Geschiedenis en vanaf 1986 bij Middeleeuwse Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van cultuur en religie van de Nederlanden in de Late Middeleeuwen, in het bijzonder van het graafschap Holland. Hierbij houdt hij zich in het bijzonder bezig met de Moderne Devotie.
Hans de Waardt, sinds 2001 als universitair docent Nieuwe Geschiedenis aan de opleiding geschiedenis verbonden. Hij studeerde overigens geschiedenis aan de UvA. Zijn specialismen zijn het geloof in hekserij, toverij, demonische bezetenheid en magie; medische geschiedenis; universiteitsgeschiedenis en humanisme, spiritualisme en religieuze tolerantie in de 16e en de 17e eeuw.
Frans Huijzendveld, sinds 1992 als docent Niet-Westerse Geschiedenis aan de VU verbonden. Hij is gespecialiseerd in de agrarische geschiedenis van Oost-Afrika.
Het Historisch Café van woensdag 13 juni wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).