Halleh Ghorashi is in 1988 als politiek vluchtelinge uit Iran naar Nederland gekomen. Van 1989 tot 1994 studeerde zij culturele antropologie aan de VU, en in 2001 promoveerde ze op Ways to Survive, Battles to Win: Iranian Women Exiles in the Netherlands and the U.S. te Nijmegen. Sinds 2005 is ze bijzonder hoogleraar Management van diversiteit en integratie, in het bijzonder de participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen, aan de Vrije Universiteit. Deze leerstoel is op initiatief van de commissie PaVEM (Participatie van Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) mogelijk gemaakt door het Ministerie van Justitie, het Oranje Fonds en de Vrije Universiteit.
Sinds 1 maart 2007 is Prof. Dr. M.J. (Marjan) Schwegman, voormalig directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, Hans Blom opgevolgd als directeur van Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het instituut herbergt verschillende archieven van de Duitse bezetting van Nederland en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, evenals illegale kranten en pamfletten, affiches en foto's, boeken en artikelen.
Schwegman is gespecialiseerd in de geschiedenis van het moderne Italië, en in haar werk keert het thema van de collectieve en individuele herinnering aan oorlogen en andere traumatische gebeurtenissen geregeld terug. Op dit moment is zij bezig met een onderzoek naar de (inter-)nationale beeldvorming rond strijders als Giuseppe Garibaldi en Simon Bolivar. In het interview zullen we ingaan op haar hele loopbaan, met bijzondere aandacht voor de vraag wat haar aanstelling betekent voor het NIOD.
Marjan Schwegman (1951) promoveerde in 1989 aan de UvA op Feminisme als boetedoening. Biografie van de Italiaanse schrijfster en feministe Gualberta Alaide Beccari (1842-1906). In 1999 publiceerde ze de biografie Maria Montessori 1870-1952. Kind van haar tijd, vrouw van de wereld. Schwegman is naast NIOD-directeur tevens als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Politieke Geschiedenis van het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Utrecht, en als Bijzonder Hoogleraar Vrouwengeschiedenis aan dezelfde universiteit.
De vraag hoe immigranten in de samenleving kunnen integreren, is niet nieuw en van ervaringen in het verleden kunnen we dan ook veel leren; daarover zijn Frans Verhagen en Bart Wallet het wel eens. Maar wat is het meest effectieve overheidsbeleid? Daarover verschillen ze van mening.
In Nieuwe Nederlanders beschrijft Bart Wallet hoe de joden in het begin van de negentiende eeuw succesvol in de Nederlandse samenleving integreerden. De joodse elite werkte graag met de overheid samen bij het beschaven en integreren van de eigen gemeenschap. Men zette in op centralisatie van de gemeenschap, zodat een helder en eenduidig gezag werd gecreëerd, op basis waarvan vervolgens de stap naar nationalisering gezet kon worden. Het transformatieproces leidde tot een nieuwe Nederlands-joodse identiteit die niet minder joods was dan de vroegere variant van het jodendom. Wallet meent dat zijn groepsportret van gesoigneerde joodse aristocraten en gebrekkig Nederlands schrijvende dorpsjoden ook lessen voor de hedendaagse moslimgemeenschap kan bieden.
In The American Way beschrijft Frans Verhagen wat Nederland kan leren van het meest succesvolle immigratieland. Hoe verschillend de miljoenen Duitsers, Ieren, Britten, Chinezen, Polen, Russen en Mexicanen ook waren, in groten lijnen maakten ze een gelijksoortige ontwikkeling door. Nieuwkomers zoeken elkaar op en gebruiken hun etnische gemeenschap als springplank naar integratie in de brede samenleving. De tweede generatie botst vaak met de nieuwe samenleving, maar na drie of vier generaties zijn immigranten en hun nakomelingen in de meest fundamentele zin geïntegreerd, waarbij ze juist hun culturele achtergrond behouden. Overheidsbeleid, betoogt Frans Verhagen, werkt voornamelijk averechts. We moeten het vooral aan nieuwkomers zelf overlaten om de integratie tot stand te brengen.
Zijn de Amerikaanse ervaringen zonder meer van toepassing op Nederland? In hoeverre is een beleid uit de tijd van koning Willem I nu nog relevant? En hoe zit het met concrete vragen naar het al dan niet vasthouden aan de moedertaal of het wel of niet opzetten van eigen onderwijs? Daarover een historisch én actueel debat.
Bart Wallet studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij vervolgens als promovendus onderzoek verrichtte naar Jiddische geschiedschrijving uit achttiende-eeuws Amsterdam. In mei 2007 verschijnt van zijn hand Nieuwe Nederlanders. De integratie van de joden in Nederland (1814-1851). Het boek is bekroond met de Hartog Beemprijs 2005-2006.
Frans Verhagen was Amerika-correspondent voor Intermediair, Het Financieele Dagblad, de Volkskrant en de VARA-radio. Van 1993 tot 2003 was hij uitgever van het tijdschrift Amerika. Onlangs schreef hij het boek The American Way. Wat Nederland kan leren van het meest succesvolle immigratieland (Nieuw Amsterdam, 2006). Tevens beheert hij de website www.amerika.nl.
Het Historisch Café van woensdag 9 mei wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Nieuw Amsterdam (www.nieuwamsterdam.nl) en Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.