Tropenarts Theo van der Eyden werkte op Borneo, de Molukken en Java. Opgeroepen voor de strijd tegen de Japanse invasie, werd hij krijgsgevangen gemaakt. Daarna werkte hij in diverse Jappenkampen op Java en in Thailand (onder andere langs de Birma-spoorlijn). Zijn gezin kwam in Jappenkampen terecht. Van zijn zoon Ton verscheen onlangs Arts en gezin in de Oost (1928-1946) (Walburg Pers, 2006) met de memoires van Theo van der Eyden, en met een verslag van het gezinsleven zoals het was in Nederlands-Indië. Een bijstelling van het algemene vooroordeel over Indië is noodzakelijk.
Ton van der Eyden (1934), jurist en econoom, publiceerde Overheidskunde en overheidswetenschap (dissertatie, 1980). Hij was werkzaam als docent bestuurskunde, wethouder van Amsterdam en ziekenhuisdirecteur. Van zijn hand verscheen eerder Public management of society. Rediscovering French institutional engineering in the European context (2003).
De gruwelen van de Eerste Wereldoorlog en de eindeloze loopgravenstrijden met miljoenen slachtoffers staan nog steeds in het geheugen van Europa gegrift. Wat een korte en heroïsche oorlog moest worden, werd een jarenlange martelgang. Marcel Stuivenga en Willem Melching schreven Ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog in meer dan honderd reportages (Bert Bakker, 2006). Hierin hebben ze ruim tweehonderd dagboekfragmenten, brieven, krantenberichten en enkele officiële documenten bij elkaar gebracht. Beroemdheden als Franz Kafka, Adolf Hitler, Siegfried Sassoon, Robert Graves en natuurlijk de keizers Willy & Nicky komen aan het woord, maar ook veel gewone (al dan niet anonieme) soldaten en een enkele huisvrouw. De fragmenten zijn chronologisch geordend en voorzien van - naar eigen zeggen - 'tamelijk sublieme inleidingen', zodat ze een begrijpelijk en doorlopend verhaal vormen.
Willem Melching is historicus aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van het veelgeprezen Van het socialisme, de dingen die voorbij gaan. Een geschiedenis van de DDR.
Marcel Stuivenga won in 2004 de Scriptieprijs voor Iers niemandsland, een studie over Ierse vrijwilligers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien is hij als freelancehistoricus werkzaam voor diverse musea en onderwijsinstellingen.
-> Boeken van Willem Melching & Marcel Stuivenga bij uitgeverij Bert Bakker.
Kun je de democratie in andere landen bevorderen, ook na het debacle in Irak en de voortdurende problemen in landen als Liberia, Sierra Leone en Afghanistan? Hebben wij wel het recht om ons in naam van ons idee van democratie te bemoeien met de politieke aangelegenheden van andere staten? Jazeker wel, betoogt André Gerrits in zijn nieuwe boek Democratie door interventie, tenminste als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Gerrits pleit voor een 'pragmatisch idealisme', dat zowel recht doet aan de lokale omstandigheden als aan de concrete mogelijkheden van de internationale gemeenschap. Niet de ethische motivatie, maar de praktische gevolgen geven daarbij de doorslag. Jan Breman, die zijn hele leven de gevolgen van kolonialisme, uitbuiting en patronage in Azië heeft bestudeerd, heeft voorzichtig gezegd zo zijn twijfels.
André Gerrits (1958), historicus, is als hoofddocent Oost-Europese geschiedenis verbonden aan de opleiding Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op The failure of authoritarian change. Reform, opposition and geo-politics in Poland in the 1980s (Darthmouth 1990). Zijn nieuwe boek Democratie door interventie. De nieuwe White Man's Burden verscheen onlangs bij Amsterdam University Press (Amsterdam 2006). Eerder publiceerde hij bij dezelfde uitgever Een bizar experiment. De lange schaduw van de Sovjet-Unie (1917-1991) (Amsterdam 2001).
Jan Breman (1936) is emeritus hoogleraar Sociologie aan het Centrum voor Azië Studies aan de Amsterdam School of Social Science Research, Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer Labour bondage in West India. From past to present (New Delhi, Oxford University Press, 2007), The making and unmaking of an industrial working class. Sliding down the labour hierarchy in Ahmedabad, India (2003), Op weg naar een slechter bestaan (2001) en samen met Arvind Das en Ravi Agarwal Down and out. Labouring under global capitalism (2000), alle verschenen bij Amsterdam University Press.
-> Boeken van André Gerrits en Jan Breman bij Amsterdam University Press.
Het Historisch Café van februari wordt mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Bert Bakker (www.pbo.nl), Amsterdam University Press (www.aup.nl) en Athenaeum Boekhandel (www.athenaeum.nl).
Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens het Historisch Café.