Om een echt historisch accent aan te brengen bij de wedstrijd tussen historici van de twee relatief jonge Amsterdamse universiteiten - uit 1877 (UvA) en 1880 (VU) – is de columnist afkomstig van 's lands oudste universiteit, die van Leiden (uit 1575). Henk te Velde bezet bovendien de oudste moderne leerstoel in de Nederlandse geschiedwetenschap: sinds vorig jaar is hij de zesde opvolger van Robert Fruin als hoogleraar Vaderlandse geschiedenis. Op 12 mei inaugureerde Henk te Velde met een rede over Regentenmentaliteit. Hoe Nederlands is politiek in Nederland? De voorgaande jaren was hij hoogleraar in Groningen. Hij publiceerde onder meer Stijlen van leiderschap. Persoon en politiek van Thorbecke tot Den Uyl (Amsterdam 2002) en schreef samen met Remieg Aerts, Herman de Liagre Böhl en Piet de Rooy het handboek Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990 (Nijmegen 1999).
Henk te Velde had de column niet op papier, dus die ontbreekt op deze website. Wie een idee wil hebben van het onderwerp, bekijke zijn inaugurele rede (in pdf-formaat).
In deze Moeder Van Alle Historische Quizzen probeert een team van UvA-geschiedenisdocenten dit jaar eindelijk de VU-collega's te verslaan. Het UvA-team zal bestaan uit David Barnouw, Menno Polak en Rene van Royen. Het VU-team is samengesteld uit Ad Tervoort, Bert van der Spek en Harm Kaal.
Geschiedenisquiz tussen geschiedenisdocenten van UvA en VU.
Na twee overwinningen van de VU in 2004 en 2005 wist het ijzersterke team van UvA -David Barnouw, Menno Polak en Rene van Royen- deze keer de VU te verslaan. De eindstand was 32-29.