Podcast

De HC-podcast

In 2020 is het Historisch Café begonnen met het maken van een podcast. Onze redacteur Laura Lubbers transformeert interviews en gesprekken uit het café naar online afleveringen om thuis op de bank of wandelend in het park terug te luisteren. Daarnaast maken we ten tijde van Corona ook een speciale quarantaine-podcast. Meer afleveringen zullen snel volgen!

Afleveringen quarantaine-podcast

Nieuwe aflevering:

Aflevering 3: redacteur Daniël is in de geschiedenis van infectieziektes gedoken, een zonnige column van Thijs en een interview met Els, die 45 jaar geleden café P96 oprichtte.

Overige quarantaine-podcasts:

Aflevering 1: Spanje’s reactie op het coronavirus en Bocaccio’s Italië ten tijde van de pestepidemie

Aflevering 2: de nieuwe rubriek ‘in quarantaine met een historicus’ met Leonard van ‘t Hul over zijn proefschrift, de column van Gijs en fragmenten uit twee historische podcasts van redactielid Joppe.

Quarantaine met een historicus – Leonard van ‘t Hul
Bij de jaren 1960, 1970 en 1980 denken we al gauw aan een periode van leeglopende kerken en ontzuiling. Maar terwijl de kerken in hoog tempo hun leden zagen verdwijnen vanaf de jaren ‘60, subsidieerde de Nederlandse overheid in diezelfde periode voor ruim 117 miljoen gulden de bouw van bijna 800 kerkgebouwen. Nog tot in de jaren tachtig betaalde de overheid de salarissen en pensioenen van predikanten en hun weduwen. Hoe was dat mogelijk?

voorkant proefschrift, copyright Jasper Rietman

Leonard vindt in zijn proefschrift Besloten. Politieke onderhandelingen tussen de Nederlandse overheid en religieuze organisaties, 1946-1996 de verklaring hiervoor in de achterkamertjes van Den Haag. De kerken schikten zich namelijk niet in hun lot, maar verzetten zich met succes. In deze podcast praten we over waarom de christelijke organisaties zo succesvol waren in het overleg in de achterkamers, terwijl nieuwkomers zoals het Humanistisch Verbond, hindoestaanse en islamitische organisaties nauwelijks vaste voet aan de grond kregen.

De Joodse gemeenschap voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog – Joppe Schaaper
Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding heeft een aantal redactieleden van het Historisch Café twee podcasts gemaakt over de Joodse gemeenschap voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Joodse bestuurders en diamantbewerkers hadden een niet te onderschatten aandeel in de sociale revolutie van de eerste helft van de twintigste eeuw: het verbeteren van de werk- en woonomstandigheden en het zorgen voor de zieke en arme medemens.

De podcast “Dageraad en Ondergang” verhaalt over de bouw van Plan Zuid, de rol van de Diamantbewerkersbond en de komst van Joodse bewoners naar deze ‘nieuwe wereld’. De podcast “Zonnestraal en Duisternis” gaat over sanatorium Zonnestraal, opgericht door de – grotendeels Joodse – diamantbewerkersbond voor arbeiders met tuberculose. De oorlog bracht de ruwe werkelijkheid de socialistische kolonie binnen, met alle gevolgen van dien.

Interviews met historici en stemacteurs worden afgewisseld met klassieke muziek van Joodse componisten uit die tijd én uit Amsterdam Zuid. De gehele podcasts zijn te beluisteren op Soundcloud, bijvoorbeeld via de pagina van Historisch Café.

Afleveringen reguliere HC’s

Aflevering 1: Stephan Steinmetz over zijn boek Schiphol. Biografie van een luchthaven

Aflevering 2: Wim Pelt over zijn boek Maup Caransa. Vastgoedmagnaat uit Amsterdam