Archief - HC 8 september 2010

Beschrijving van het programma

20.00 – Hoe de communistische machtsovername overal anders verliep – Interview met Liesbeth van de Grift

Voorwaarts en vergetenRond het eind van de Tweede Wereldoorlog maakten vele (Oost-)Europese landen de omslag van een fascistisch naar een communistisch systeem. Wat betekende dat voor het veiligheidsapparaat? Werd daarin een consequente ideologische zuivering van het personeel doorgevoerd - en hoeveel mensen houd je dan nog over? In Voorwaarts en vergeten. De overgang van fascisme naar communisme in Oost-Europa, 1944-1948, dat op 9 september verschijnt, vergelijkt Liesbeth van de Grift deze transformaties in de DDR en Roemenië. Ze laat zien dat deze ideologische zuiveringen per land en veiligheidsdienst sterk in intensiteit konden verschillen en dat de zuiveringen niet altijd zo heet werden gegeten als ze ons doorgaans worden opgediend.

Hoe betrouwbaar waren de 'ongewenste elementen' in de veiligheidsdiensten in de praktijk? Waarin - en waarom - verschilde de communistische aanpak in de DDR van die in Roemenië? In hoeverre verandert dit ons beeld van deze machtsovernames? En hoe goed kun je hier eigenlijk onderzoek naar doen in de Roemeense en Duitse archieven?

Liesbeth van de Grift (1978) studeerde geschiedenis aan de UvA en promoveerde in 2009 aan de Universiteit Utrecht op een vergelijkend onderzoek naar de communistische machtsovernames in Oost-Duitsland en Roemenië in de jaren veertig. Voorwaarts en vergeten, de Nederlandstalige handelseditie van haar proefschrift, verschijnt bij uitgeverij AmboAnthos. Momenteel werkt Van de Grift als docent en postdoc-onderzoeker bij de afdeling Politieke Geschiedenis van de Universiteit Utrecht.

Interviewer: Joop Hopster

20.45 uur – Pauze

21.00 – Pamfletten als moordwapens – Interview met Michel Reinders

Gedrukte chaosHeeft u altijd al willen weten wie er nu werkelijk achter de lynchpartij van Cornelis en Johan de Witt zaten? Hoe er in de Republiek een klimaat kon ontstaan waarin de anti-orangistische regenten hun leven niet meer zeker waren? Welke rol de bloeiende cultuur van politieke pamfletten in deze dynamiek speelde? Deze week verschijnt Gedrukte chaos. Populisme en moord in het Rampjaar 1672 van Michel Reinders, een onderzoek naar het verband tussen politieke pamfletten en politieke actie in het Rampjaar 1672. Gedrukte chaos is de handelseditie van het proefschrift waarop hij eind 2008 promoveerde. Een gesprek met Michel Reinders.

Michel Reinders (1979) promoveerde eind 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een onderzoek naar het verband tussen politieke pamfletten en politieke actie in het Rampjaar 1672. Deze maand verschijnt Gedrukte chaos bij uitgeverij Balans.

Interviewer: Bart van den Bosch

22.00 uur – Borrel naar believen in P96

Met dank aan

Het Historisch Café van woensdag 8 september wordt mede mogelijk gemaakt door Athenaeum Boekhandel en Historisch Nieuwsblad.

Athenaeum Boekhandel biedt de mogelijkheid de te bespreken titels aan te schaffen tijdens dit Historisch Café.

Boekentips van Athenaeum Boekhandel:

Historisch NieuwsbladHistorisch Nieuwsblad, ontdek het zelf.

Maak nu geheel vrijblijvend kennis en ontvang gratis twee nummers Historisch Nieuwsblad.

Naar de archiefindex Naar boven

Karikatuur

Historisch Café 08-09-2010 - Karikatuur door Gijs Sevenhuijsen

Naar de archiefindex Naar boven